Východní Moravou projdou veselé masopustní průvody s maskami

27. únor 2014, 11:13
Východní Moravou projdou veselé masopustní průvody s maskami

Nastává čas fašanků či masopustů. Nabídnou tradice, zábavu i zabíjačkové pochoutky.

Už 27. ročník Festivalu masopustních tradic zažije Strání na moravsko – slovenském pomezí. Program již zahájila výstava fotografií Podoby vody, hlavní část se uskuteční od pátku 28. února do úterý 4. března. Nabídne toho opravdu hodně. Z folklórních souborů vystoupí Kunovjan z Uherského Hradiště, Rusava a CM Bukovinka z Bystřice pod Hostýnem, Sedmikvítek z Frenštátu pod Radhoštěm, Urpín z Banské Bystrice, folklorní soubor Javorina, CM Strýci a skupiny fašančárů ze Strání. Celý program festivalu naleznete na http://www.strani.cz/content/7/read/1719.

Na mnoha místech Východní Moravy se fašanky odehrají v sobotu 1. března. Tradiční obchůzku masek dědinou, hudbu, tanec a zpěv chystají v Kunovicích u Uherského Hradiště, kde průvod vyrazí v 13:30 z náměstí Svobody. Večer poté chystá beseda u cimbálu.

V nedaleké Ostrožské Nové Vsi se masky sejdou už v 8 hodin v Chylicích. Basa se bude pochovávat v Orlovně.

V 8 hodin začne masopustní vodění medvěda i v Osíčku na Kroměřížsku. Sraz masek je v Obecním domě.

Masopustem ožije Kroměříž. V 9 hodin začne na Hanáckém náměstí řemeslný jarmark, jehož součástí bude nabídka různého občerstvení, hlavně však zabíjačkových specialit a dobrého vína. Sem také dorazí veselý maškarní průvod.

Buchlovice na Uherskohradišťsku se připravují na Fašankovou obchůzku a večerní zábavu s pochováváním basy. Průvod vyrazí do ulic v 9 hodin, večerní zábava se uskuteční v prostorách restaurace U Páva ve 20 hodin.

V Nezdenicích na Uherskohradišťsku se masky sejdou k pochůzce v 8 hodin v místním kulturním zařízení. Tam také začne v 20 hodin Fašanková zábava s pochováváním basy, kde bude hrát skupina Čmeláci.

V Horní Lidči na Jižním Valašsku vyrazí průvod na cestu obcí v 9 hodin. Basa se bude pochovávat od 19:30 pod širým nebem.

V Uherském Brodě se vydá masopustní průvod na cestu v neděli 2. března. Jeho účastníci se sejdou u Domu kultury a do ulic vyrazí v 9 hodin. Basa se začne pochovávat v 16 hodin v zahradě Panského domu.

Nabídku dalších fašanků naleznete na www.vychodni-morava.cz