Vychází kniha Obsese. 20 významných českých umělců a jejich inspirace

3. prosinec 2015, 13:40

OBSESE, to je název nové publikace Vladimira 518, která se zaměřuje na dvacítku unikátně vybraných současných českých umělců několika generací. Představuje je však naprosto jinak, než by kdo čekal.

 V neformálních rozhovorech a zákulisních fotografiích zkoumá jejich inspirační zdroje, mechaniku uměleckého provozu a důležitá témata ovlivňující jejich tvorbu. Zkoumá jejich životní obsese prostřednictvím tří témat – umělec, jeho inspirace a pracovní prostor. Kniha přináší jiný pohled na nejvýraznější osobnosti českého umění, jako jsou sochař a malíř Karel Malich, sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová, malíř Petr Nikl, fotograf Ivan Pinkava nebo konceptuální umělec Jiří Kovanda a dalších patnáct tvůrců. Spoluautorem konceptu knihy je kurátor Ondřej Chrobák, který dále publikaci doplnil o volné biografie. Autorem fotografií je Tomáš Souček a za grafickým zpracováním knihy stojí grafičtí designéři Robert Jansa a Petr Bosák.

“Můj výzkum jde směrem zevnitř ven, často pozoruju své vlastní nestandardní reakce, lásky a fascinace, které někdy přerůstají až k polonemocným závislostem. A jelikož se jedná o univerzální vzorce, zajímalo mě, jestli je možné vysledovat podobné vztahy u exponovaných a poměrně dost exkluzivně vybraných umělců,” popisuje autor knihy Vladimir 518. „Snažil jsem se jich vyptávat poměrně obyčejným způsobem. Ptal jsem se na témata, které mě opravdu zajímají, a ne proto, že by bylo správné nebo nutné se na ně ptát. Myslím si, že ty rozhovory jsou vedené opravdu primárně z nějakého entuziasmu. Je to záznam mé cesty za tím, co mě na umění a umělcích zajímá, záznam cesty k tomu pochopit podmínky, kontexty, inspirace a návaznosti, které v jejich konkrétním díle nějakým způsobem rezonují,“ doplňuje autor.

Vedle osoby umělce a jeho inspirace přináší kniha také sondu do pracovního prostoru. Sleduje jeho místo tvorby jako úkryt, rituální prostor i obyčejnou dílnu. Jako malý́ kus netypické architektury, kterou čtenáři přibližuje prostřednictvím unikátních fotografií. Samotné umění autorů se v knize objevuje spíše nahodile. OBSESE není publikace o umění, ale o cestě, která vede umělce k jeho stvoření.

Kniha představuje tuto dvacítku významných českých umělců napříč generacemi a uměleckými médii – Karel Malich (1924), Jaroslava Brychtová (1924), Alena Kučerová (1935), Václav Stratil (1950), Jiří Kovanda (1953), Vladimír Skrepl (1955), Petr Nikl (1960), Ivan Pinkava (1961), Jiří Černický (1966), Tomáš Vaněk (1966), David Černý (1967), Markéta Othová (1968), Josef Bolf (1971), Federico Díaz (1971), Krištof Kintera (1973), Luboš Typlt ( 1975), Jiří Skála (1976), Jiří Thýn (1977), Dominik Lang (1980), Eva Koťátková (1982).

Kniha vychází v edici Magnus Art, stejně jako publikace Mezera nebo magazín Magnus. Platforma Magnus Art vznikla jako dlouhodobý koncept, jehož snahou je představovat veřejnosti podoby současného umění, jeho tvůrce a výjimečné osobnosti, které umělecké prostředí utvářejí.

Křest knihy OBSESE proběhne 2. prosince ve výstavním prostoru Karlin Studios. Publikace vychází v nákladu 1 800 ks, má 542 stran a bude k dostání za 990 Kč. Výtěžek z prodeje knih podpoří projekt hledamerodice.cz.