Vltava, ministerstvo i barokní komplex. Projděte se s námi po trasách Signal Festivalu 2019!

17. září 2019, 12:16
Vltava, ministerstvo i barokní komplex. Projděte se s námi po trasách Signal Festivalu 2019!

Jak jste se mohli v minulém newsletteru dočíst, Signal Festival se letos rozprostře po 3 trasách historické i moderní Prahy. Po roční odmlce se vracíme do ulic Malé Strany, již tradičně oživíme Staré Město a po loňském úspěchu se můžete těšit i na instalace v Karlíně. Pojďte si (prozatím jen virtuálně) projít jednotlivé trasy s námi!  

M A L Á   S T R A N A

Začátek bude velkolepý. Tato trasa startuje nejrozsáhlejší instalací v historii festivalu, která propojí levý i pravý břeh Vltavy. Za podporu velmi děkujeme ING. Jakub Pešek zde představí svou revoltu v pojetí ulice, města a vody jako galerie. Pokračuje se k Tyršovu domu, kam se vrací oblíbený 3D videomapping, tentokrát v režii SKILZ Studio. Na Petříně si zajisté užijete audiovizuální instalaci vytvořenou z trabantů, která bude doprovázena vzpomínkami na podzim 1989. V podmanivých prostorách Českého muzea hudby se na chvíli přesunete do Istanbulu prostřednictvím instalace tureckého umělce Memo Aktena.

Německý umělecký a hudební kolektiv Giegling promění Nosticovu zahradu v experimentální hriště a sochařský park. Znalci výtvarného umění určitě ocení velkoformátovou multiprojekci od Andreje Boleslavského v zahradě Artiseme, inspirovanou známými rostlinnými zátišími italského manýristického portrétisty Giuseppe Arcimbolda. Na konci malostranské trasy na vás čeká tajemná instalace od Evy Jiřičné a AI-DESIGN ve Vojanových sadech.

S T A R É  M Ě S T O

Je vesmír nekonečný? Právě touto otázkou se se zabývá audiovizuální instalace Multiverse. pan od italských fuse* v Zrcadlové kapli Klementina, která je první staroměstskou zastávkou. Čtveřice mladých českých umělců Tereza Bartůňková, Štěpán Hejzlar, Oliver Torr a Ondřej Merta vás naopak vrátí zpět na zem, přesněji do vlastního nitra, v rámci unikátní audiovizuální performance v kostele u Salvátora. 

Následovat bude zrcadlová instalace v prostorách Anežského kláštera od vítězů letošního Signal Calling Adam Ciglera a Petra Vacka, díky které se stanete součástí uměleckého díla. Chcete si vyzkoušet, jaké je to být digitálním sprejerem? Potom rozhodně navštivte park Lannova, kde na vás bude čekat dočasné plátno od studia Oficina, jehož podobu budete moci ovlivnit i vy! Festivalovou procházku po Starém Městě zakončí kinetická instalace od Kláry Horáčkové, se kterou objevíte večerní kouzlo prostor Ministerstva dopravy. 

K A R L Í N

Pamatujete si budovu Kooperativy z loňského ročníku? Letos budete moci objevit krásy jejího interiéru. S atmosferickou instalací od ruských Dreamlaser zažijete revoluci na vlastní kůži! Milovníci videomappingu by pak rozhodně neměli vynechat Karlínské náměstí, kde vám turecké studio Nohlab představí své pojetí času a prostoru. Na další zastávce - Komíny Karlín - vám Pavel Korbička ukáže, jak lze využít historické tovární komíny v rámci velkolepé site-specific kinetické instalace.

Že videomappingu není nikdy dost? Tak to přijďte na Lyčkovo náměstí, kde vás italské studio ILLO provede různými etapami české historie, mimo jiné i Sametovou revolucí.  Předposlední instalací je Jacob's Wall od amerického designéra Parkera Heyla v Kaizlových sadech, která poukáže na současnou fixaci na dovednosti softwaru a bezmeznou víru v digitální nehmotný svět, v němž se fyzická práce odsouvá na druhou kolej. Na konci karlínské trasy se ocitnete na archeologickém průzkumu v prostorách Invalidovny, kde vám projekt Big Light představí své nálezy. 

S I G N A L   P A S S

Už jen poslední 3 dny máte na to koupit si Signal Pass za zvýhodněnou cenu. Získáte s ním vstup do všech lokací Galerijní zóny i na 3D videomapping najednou. Na nic nečekejte, 15.9. se navýší cena na 250 Kč. A navíc, děti od 6 do 15 let a senioři od 65 let mají vstupné o 50 Kč levnější.