Vlastnoruční foukání skla. Sklárna Rückl začala nabízet unikátní zážitek.

27. květen 2019, 1:49

Do sklárny Rückl v Nižboru každoročně proudí návštěvníci, aby se seznámili s tradiční ruční výrobou křišťálu, která se tu z generace na generaci dědí již od předminulého století. Nyní si návštěvníci v Rücklu budou moct vlastnoručně vyzkoušet, co taková řemeslná výroba obnáší.

Nižborská sklárna Rückl je dlouhodobě oblíbenou turistickou destinací. Nachází se v ve Středočeském kraji, v malebném údolí řeky Berounky v pohodlné dojezdové vzdálenosti z centra Prahy. Díky své lokalitě v těsné blízkosti hlavního města a dvou výjimečných hradů, Karlštejna a Křivoklátu, je sklárna Rückl dokonalou destinací na výlety a exkurze. Ty lákají jak jedince, tak i skupiny, dospělé i rodiny s dětmi. 

A je o co stát: sklárna Rückl už od roku 1846 vyrábí mimořádně kvalitní výrobky, které místní řemeslníci ručně foukají a brousí. Ruční brus je přitom velmi specifické řemeslo, které je právě v Čechách na absolutní světové špičce. Pokud je české sklářství v něčem skutečně celosvětově jedinečné, pak je to právě mimořádná preciznost našich brusičů.

Právě na tom také staví produkce značky Rückl. Podívat se přímo pod ruce mistrů sklářů a brusičů se může každý prostřednictvím pravidelných komentovaných prohlídek sklárny.

Dosud měli návštěvníci během exkurzí sklárny Rückl možnost spatřit jednotlivé fáze a tradiční techniky výroby skla. Každý z jednotlivých kroků výroby křišťálu je v rámci tradičních prohlídek vysvětlen a představen, stejně jako umění ručního foukání, proces kontroly kvality a řemeslné mistrovství brusičů.

S novou turistickou sezónou ale sklárna připravila ještě jeden zážitek navíc. Návštěvníci si nově budou moct sami vyzkoušet umění ručního foukání skla.

Ve speciálně upravené huti tak s pomocí místních odborníků zjistí, co všechno obnáší toto krásné, ale náročné řemeslo. Návštěvu jim pak bude doma připomínat jejich vlastnoruční výtvor. Pro porovnání si pak přímo v areálu sklárny můžou návštěvníci zakoupit výrobky z místní produkce.

Prohlídky je možno objednat přímo na webu sklárny www.ruckl.cz nebo na e-mailu [email protected].