Vizuálně-pohybové představení Víta Neznala v obrovském akváriu s 12 000 litry vody se vrací od května na Jatka78

9. duben 2019, 12:41
Vizuálně-pohybové představení Víta Neznala v obrovském akváriu s 12 000 litry vody se vrací od května na Jatka78

Loni v září režisér Vít Neznal se svojí inscenací Nesnesitelná tekutost bytí beznadějně vyprodal třináct večerů, vzbudil nadšené reakce i zajímavé diskuse.

Letos v květnu se tato unikátní vizuálně-pohybová podívaná vrací v aktualizované podobě s novými scénami do industriálního prostoru jinak nepřístupné haly Skleněnka vedle Jatek78 v pražské Holešovické tržnici. Inscenace se odehrává v obrovském akváriu, které se postupně plní 12 000 litry vody. Ocel, sklo a vodní masa v kontrastu s křehkou herečkou i působivá hra světel a hudby... to vše vytváří neopakovatelný divácký zážitek.

Představení připravili v koprodukci s festivalem Letní Letná a prostorem Jatka78 režisér Vít Neznal a přední česká choreografka Dora Sulženko Hoštová. V sólové roli se opět představí mladá herečka a tanečnice Kateřina Dvořáková, která byla v Cenách divadelní kritiky 2017 nominována na Talent roku.

Scéně dominuje obrovské akvárium o rozměrech 2,7 x 2,7 x 2,7 metru, jehož konstrukce je výsledkem spolupráce se statiky, skláři a vodohospodáři z fakulty stavební ČVUT. Několikaleté přípravy inscenace zahrnovaly také náročné zkoušení v bazénech s profesionálními akvabelami.    

Nesnesitelná tekutost bytí je příběhem člověka, který se snaží vyrovnat s nejistotou dnešního světa i svojí vlastní, předvídat nepředvídatelné a připravit se na to, že navzdory předpovědi může zítra pršet,” říká o projektu Vít Neznal. „Chtěl jsem v Česku vytvořit představení po vzoru toho, co jsem viděl ve světě - s dominantní scénografií, která vše předurčuje,” pokračuje. “Není to ale tradiční představení. Jeho výpověď jde totiž i díky fyzické blízkosti obrovského množství vody trochu jinou cestou,” uzavírá Neznal.

Vít Neznal se se svým souborem věnuje tvorbě na pomezí nového cirkusu a pohybového divadla. V minulosti zaujal již dvěma předcházejícími autorskými představeními  - Chyba a Mimo provoz.

Představení Nesnesitelná tekutost bytí se bude v prostoru Skleněnky vedle Jatek78 hrát od 19. května do 7. června pouze desetkrát, kapacita hlediště je omezena.  

Vstupenky za 250 a 350 Kč jsou již nyní k dostání na GoOut.cz. Více informací na www.jatka78.cz.

Vít Neznal & kol.

Nesnesitelná tekutost bytí 2019

Obnovená premiéra vizuálně-pohybového představení

12 000 litrů vody, 1,5 tuny oceli, 4 skleněné stěny a 1 herečka

19., 22., 23. května: 20.30, 27., 29. - 31. května, 4., 5. a 7. června: 21.00 / Jatka78, hala 11A - Skleněnka

 

Divácké ohlasy:

Úžasná tanečnice/herečka. Velmi efektní, hluboké, k zamyšlení, fantasii a realitu probouzející představení. Skvělé po všech stránkách. Děkuji za hluboký zážitek.

Představení se mi moc líbilo. Myšlenka tekutosti a nejistoty života byla strašně krásně předvedena. Člověk měl čas zamyslet se, na čem v životě lpí, jak rychle se stáváme závislými. Hrozně se mi líbila hudba. Přemýšlela jsem nad pocity herečky, jaké to musí být, když je v kuse tak dlouho pozorována ze všech stran. Celkově bych představení doporučila.

Je faktem, že člověk si zvykne na všechno, dokonce změní i pohled na věci, hodnoty a sebe samotného. Dokonce změní pohled i na prostředí svýho života a pak je schopen všeho nového milovat. Hlavní emoce kreativita, Manifestace myšlenky je obdivuhodná. Děkujeme.

Wow, světové. Jako žralok Damiena Hirsta.

 

Vít Neznal & kol. se věnuje tvorbě na pomezí nového cirkusu a pohybového divadla. Vychází přitom z přesvědčení, že divadlo nabízí zcela nenahraditelnou zkušenost, která se spíš než racionálním poznáním vyznačuje silným emocionálním prožitkem. Tvůrčí tým se proto soustředí na bezprostřednost divadelní události, na jedinečnost a neopakovatelnost každého uvedení. Výpověď představení pak jde trochu jinou cestou než je obvyklé - vychází mj. z emocionálního zapojení každého z diváků a klade důraz na metafory, které si diváci jednoduše vztáhnou ke svým vlastním životním příběhům.

 

Projekt finančně podpořili:

Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, MČ Praha 7, Nadační fond AVAST, AirConsulting s.r.o.

Hlavní partneři:

NĚMEC POLÁK, spol. s r.o.; SIPRAL a.s., Pražské vodovody a kanalizace, a.s.

Partneři:

Fakulta stavební ČVUT v Praze, Mužík a syn s r.o, Backer Elektro CZ a.s, P. Ministr v.o.s., Koupaliště Cihelna Pardubice, VÁGNER POOL s.r.o., BOWLING-POOL s.r.o., ASIO NEW, spol. s r.o., SK Neptun

Koprodukce:

Jatka78, Letní Letná