Veletržní palác získal prestižní ocenění

20. červen 2014, 15:39
Veletržní palác získal prestižní ocenění

Veletržní palác Národní galerie v Praze získal prestižní ocenění od TripAdvisor, turistického webu plněného lidmi z celého světa. Toto ocenění obdržel díky vynikajícím zpětným vazbám a pozitivním hodnocením, které během posledního roku získal na tomto portále. Veletržní palác se teď může pyšnit Certifkátem Excelence pro rok 2014.

Oblíbený portál TripAdvisor vznikl v roce 2000 a od té doby funguje jako jedna ze světově nejoblíbenějších sociálních sítí zaměřených na cestování. Sdružuje na 100 miliónů zájemců a přispěvovatelů, kteří sami tvoří obsah stránek, zanechávají své komentáře, doporučují či hodnotí nejrůznější turistické cíle a destinace. „Jsem ráda, že Veletržní palác, tedy budovu, výstavy i program nakonec ocenili právě ti, kterým je naše práce určena, tedy návštěvníci a diváci," řekla ředitelka sbírky moderního a současného umění Helena Musilová.

Aktuálně probíhají ve Veletržním paláci tři výstavy. Letos si připomínáme 40. výročí požáru Veletržního paláce. K tomuto výročí Národní galerie v Praze připravila výstavu Příběh Veletržního paláce. Exponáty výstavy jsou plány dokumentující architektonický vývoj paláce až do otevření v roce 2000, fotografie ze života veletrhů, ale také ze stavu po požáru. Mnohé materiály jsou veřejnosti představeny poprvé.
O hudbě ve výtvarném umění od renesance po současnost vypráví výstava Vivat Musica! V expozici jsou zastoupeni význační umělci jako Josef Václav Myslbek, Josef Mánes, Emil Filla, Pablo Picasso, Georges Braques či František Kupka.

Grafický kabinet představuje soubor přípravných kreseb a výsledných grafických listů Josefa Šímy ke sbírce Ztracený ráj.
Příští týden již tradičně představíme práce čerstvých absolventů osmnácti ateliérů Akademie výtvarných umění v Praze na výstavě Diplomanti AVU 2014. Absolventi ateliérů malby, kresby, grafiky, sochařství, restaurátorských škol, architektury, konceptuální, monumentální a intermediální tvorby představí svými díly velmi pestrou instalaci. Výstava bude otevřena pro veřejnost zdarma.
Velká dvorana Veletržního paláce hostí i výstavu světově proslulého umělce Alfonse Muchy – Slovanskou epopej. Tuto výstavu pořádá Galerie hlavního města Prahy.

„Na léto chystáme jedno překvapení – obohacení stálé expozice zahraničního umění. Podařilo se nám zapůjčit významný obraz ze soukromé sbírky od jednoho z nejvíc oceňovaných autorů počátku 20. století. Obraz veřejnosti představíme příští týden – je to mimořádné, několik desetiletí nevystavené dílo," dodala Helena Musilová.