V ZOO PRAHA PŘIŠLA NA SVĚT SLONÍ SLEČNA

30. březen 2020, 14:09
V ZOO PRAHA PŘIŠLA NA SVĚT SLONÍ SLEČNA

V pátek nad ránem se v Zoo Praha narodilo mládě slona indického.  Jedná se o samičku a váží 92 kilogramů. Ona i její matka Tamara jsou v pořádku. Otcem slůněte je samec Ankhor. Pražská zoo očekává narození ještě druhého mláděte, březí je i samice Janita.

 „Jsem nadšený, že máme konečně samičku. Osobně jsem si ji po dvou klucích Maxovi a Rudim velmi přál,“ raduje se ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a jedním dechem dodává: „Obrovské poděkování patří kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k současné situaci a s ní související nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě složitější, než za standardních okolností. S napětím teď očekáváme porod druhé slonice Janity.“

Slonice Tamara porodila po třetí hodině ráno. „Okamžitě se začala stavět nad mládě tak, aby ho měla mezi všema čtyřma nohama, a chránila jej tak. Chovatelé neměli důvod nijak zasahovat,“ vysvětluje Pavel Brandl, kurátor chovu savců.

Sloní slečna váží 92 kilogramů, což je pro novorozené samice slona indického průměrná váha. „Na vlastní nohy se postavila asi dvacet minut po porodu. A již se pokouší od matky pít,“ doplňuje vrchní chovatel slonů Martin Kristen.

Videa z porodu i po něm najdete na novém Youtube kanálu Krátce ze zoo.

Zoo Praha chová slony od roku 1933 a sloní skupina nyní, po narození mláděte, čítá již osm členů. Obývají Údolí slonů, otevřené v březnu 2013, a to díky podpoře hl. m. Prahy i příspěvkům od tisíců lidí. Historicky první slůně, které se v pražské zoo narodilo a také tam bylo počato, přišlo na svět 5. dubna 2016 a dostalo jméno Maxmilián (Max). Jeho matkou je Janita. Rudolf (Rudi) se narodil o půl roku později Tamaře.