V Plzni začíná největší český multižánrový festival Živá ulice

9. srpen 2016, 22:58
V Plzni začíná největší český multižánrový festival Živá ulice

Celkem 10 dní programu na 4 scénách v historickém centru západočeské metropole. Hudba, silent kino, program pro děti, food festival národnostních menšin, fashion days a tak dále. Festival Živá ulice přiveze do Plzně od 12. do 21. srpna nabitý program, na které mimo jiné vystoupí Anna Polívková, Jiří Schmitzer Xavier Baumaxa, VOILA! nebo Kittchen a Circus Problem. Jako první festival v České republice bude navíc natáčet každý den live sessions. Vstup na všechny akce je zdarma.

Multižánrový festival Živá ulice už popáté promění centrum Plzně. Díky svému bohatému hudebnímu i dalšímu programu se za dobu své existence stal největším multižánrovým festivalem v Čechách. Letos na třech hudebních scénách vystoupí stovka interpretů. „Na festivalu vystoupí zhruba jedna třetina plzeňských kapel. Mnoho z nich má ale nadregionální význam. Znát můžete například KNÍRY, Znouzectnost nebo duo Teepee, kteří vystoupí s Mikulášem Růžičkou. Jedna scéna bude patřit zahraničním interpretům, další pak současné progresivní tvorbě, kterou zastoupí Kittchen, Ventolin, Vložte kočku či John Wolfhooker,“ říká k hudebnímu programu Matěj Halaš, dramaturg festivalu.

Letos poprvé navíc ožijí i další prostory po celé Plzni v rámci live session. „Jedná se o audio vizuální formu, která spočívají v principu živě nahraného hudebního díla (videa i zvuk) z nějaké zajímavé lokace. V podstatě se jedná o jakýsi jednoduchý videoklip, ve kterém jsou mnohdy hrány skladby čistě akusticky nebo v komornějším provedení, než je zná posluchač z desek či koncertů,“ říká k projektu David Ostružár, jeden z organizátorů festivalu Živá ulice. Živá ulice bude vůbec prvním festivalem v České republice, který přichází s projektem Live Session, zapojí se do něj například Anna Polívková, Xavier Baumaxa nebo Circus Problem. Umělce budete moct potkat na Lochotíně, v DEPO215 nebo zahlédnout na střeše domů v centru města.

Kromě hudebního programu se můžete těšit i na další zajímavé projekty. Hudbu doplní také film, a to ne ledajaký. Už loni mohli Plzeňané poprvé v ČR zkusit silent kino, kdy si každý z účastníků nasadí speciální sluchátka a s nimi film poslouchá. I letos ho pořadatelé zařadili do programu. Během víkendu 13. a 14. srpna zajděte do Proluky na AMY a Takovej barevnej vocas letící komety. „Letos jsme vybrali dva hudební dokumentární filmy. První je dokument o britské jazzové, soulové zpěvačce Amy Winehouse, která zemřela před pěti lety. Takovej barevnej vocas letící komety vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci,“ říká k výběru filmů Táňa Švehlová, dramaturgyně doprovodných programů.

Na festivalu Živá ulice už tradičně nebude chybět ani dvoudenní přehlídka alternativní módy a současného designu. Na Plzeň Fashion Days se 18. a 19. srpna představení celkem 29 prodejců – návrhářů a designéru z České republiky. Těšit se můžete nejen na oblečení a šperky, ale i například bytovou dekoraci. Kromě módy se během dvou dnů rozšíří Živá ulice i o další menší festival – Babylon na Plotně představí kuchyni národnostních menšin žijících v Plzni a Plzeňském kraji. Přijít ochutnávat můžete 16. a 17. srpna například speciality z Pobřeží slonoviny nebo typickou romskou kuchyni.