V Minoru dokážou velké věci i ti nejmenší

5. červen 2019, 12:44
V Minoru dokážou velké věci i ti nejmenší

Divadlo Minor uvede ve čtvrtek 6. června 2019 od 18:00 premiéru autorské inscenace Moniky a Jiřího Jelínkových O veliké řepě určené dětem od 2 do 5 let.

Na vizuální podobě představení se kromě stálých členů Jelínkova tvůrčího týmu Báry Čechové a Matěje Pospíšila podílí i výtvarnice a autorka komiksů a knížek pro děti Vendula Chalánková.

 Jiří Jelínek je dlouhodobým spolupracovníkem divadla Minor, který se specializuje na nejmenší diváky. Jeho inscenace Brum určená dětem do 3 let byla po několik let divácky velice žádaná a stala se pro svou malou kapacitu téměř nedostupnou. Proto se divadlo rozhodlo vytvořit novou inscenaci pro děti od 2 do 5 let, která by uspokojila více diváků. Na zhruba půlhodinové interaktivní představení navazuje tematická dílna pro děti.

 „Jiří Jelínek ctí dětského diváka a umí pro něj vytvořit zábavnou podívanou, které však nechybí hlubší poselství. Jeho autorské texty bývají zároveň plné vtipných hrátek se slovy, což zase miluje a ocení dospělé publikum,“ říká dramaturgyně Iva Kopecká.

 V inscenaci se představí minorští herci Ivana Machalová, Jiří Kniha a Filip Nebřenský, který je současně autorem živé hudby. Výtvarné návrhy vytvořila oceňovaná kreslířka, konceptuální umělkyně a výtvarnice Vendula Chalánková. O scénografii se postarala Bára Čechová a o projekce Matěj Pospíšil.

 Jiří Jelínek je režisér, herec, textař a autor komiksů. Pochází z Hradce Králové, kde založil amatérské loutkové divadlo DNO, které se rychle začalo těšit přízni diváků i kritiky. V roce 2004 získal Jiří Jelínek cenu za autorský přínos českému divadlu. Krátce působil jako herec v Klicperově divadle, poté v brněnské Huse na Provázku, kde se začal profesionálně věnovat režii. Pravidelně spolupracuje s brněnskou Redutou, Polárkou, s divadlem Rozmanitostí v Mostě, s divadlem Lampion a dalšími.

V Minoru režíroval inscenace Konžert, Anežka chce tančit, Brum (pro nejmenší medvědy), Mami, už tam budem? a Pinokio.

 

Informace o inscenaci

Veřejná generálka: 5. června v 9:30

Premiéra: 6. června 2019 v 18:00

Nejbližší reprízy: 7. června v 18:00 a 8. června v 10:00

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.minor.cz nebo v pokladně divadla (Po–Pá 10:00–13:30 a 14:30–20:00; So–Ne 11:00–18:00)

Pro děti od 2 do 5 let s dospělým doprovodem

 

Inscenační tým

Scénář: Monika a Jiří Jelínkovi

Režie: Jiří Jelínek
Dramaturgie: Iva Kopecká

Výtvarnice: Vendula Chalánková

Scénografie: Bára Čechová

Hudba: Filip Nebřenský

Projekce: Matěj Pospíšil

Hrají: Ivana Machalová, Jiří Kniha, Filip Nebřenský