V jeskyních se může konat muzikál i plavat otužilci

18. září 2013, 14:30
V jeskyních se může konat muzikál i plavat otužilci

V České republice je registrováno na 4000 jeskyní, od malých slují až po několikakilometrové podzemní systémy. Čtrnáct z nich je zpřístupněných veřejnosti. Na území Čech jsou tři, zbývajících jedenáct jeskyní je na Moravě. Pečuje o ně Správa jeskyní ČR se sídlem v Průhonicích u Prahy.

Kateřinská jeskyně u Blanska sestává ze dvou mohutných dómů s řadou bočních chodeb a síní a komínů. Hlavní dóm je největší veřejnosti zpřístupněnou přírodní podzemní prostorou v České republice.

Unikátní je zde výzdoba, tzv. bambusový lesík – skupina úzkých, až čtyři metry vysokých hůlkových stalagmitů. Vstupní chodba a hlavní dóm byly známy odnepaměti. V roce 1909 prof. Absolon se svou pracovní skupinou objevil pokračování a rok nato byla celá jeskyně zpřístupněna veřejnosti.

Prohlídková trasa je dlouhá 430 metrů a délka prohlídky je cca 30 minut. Teplota v jeskyní se pohybuje kolem 8 stupňů Celsia.

Stará pověst o pasačce Kateřince praví, že vstoupila do jeskyně, když hledala svou ztracenou ovečku. V podzemí však zabloudila a už nikdy nenašla cestu zpět. Mohutný přírodní portál jeskyně je znám odedávna a je významnou paleontologickou a archeologickou lokalitou. Od vstupu vede šedesát metrů dlouhá nízká chodba do největší prostory – Hlavního dómu. Ten má vynikající akustiku a proto se zde příležitostně konají koncertní vystoupení.

Z Hlavního dómu odbočuje několik chodeb do dosud neprozkoumaných prostor. Hromadný nález koster jeskynních medvědů, které zde prof. Absolon nalezl v roce 1936, zařadil jeskyni mezi nejvýznamnější paleontologické lokality u nás. Pokračování prohlídky nás dovede do Nové Kateřinské jeskyně, kde je jedna z nejkrásnějších scenérií Moravského krasu – desítky tenkých stalagmitů a stalaktátů zde tvoří útvar, zvaný Bambusový lesík. Unikátní přírodní výtvory doplňují další se jmény Bažant, Dvě sovy a Ovečky pasačky Kateřinky. Cesta vede pak do další mohutné prostory – Dómu zkázy. Množství balvanů na jeho dně svědčí o rozsáhlém řícení stropů v dávných dobách. Na zřícených balvanech již rostou nové stalagmity, z nichž nejkrásnější se nazývá Benátský svícen. Z Dómu zkázy pokračují v několika výškových úrovních chodby do Dantova pekla, mohutné rozsedliny pokračující k propasti Macoše. Je však zcela zaplněna nebezpečným závalem kamenných bloků a zatím se nikomu nepodařilo přes něj proniknout.

Kateřinské jeskyni se v podzimním čase rozezní podzemí muzikálovými hity. V neděli 20. října  předvedou své umění od čtyř hodin odpoledne studenti Muzikálového herectví z JAMU. Jako host vystoupí Robert Jícha, známý z hlavních rolí v muzikálech Carmen, Bídníci a dalších.

V nedalekých Punkevních jeskyních 6. října se  uskuteční plavání v ponorné říčce Pukvě – Otužilci v Macoše. Pozvání nelze odmítnout ani do Jeskyně Balcarka, kde 26. října proběhne netradiční prohlídka jeskyně – Strašidelná Balcarka.

Podrobnosti o této akci a mnoho dalších informací o jeskyních, otevíracích dobách a vstupném najdete na našich webových stránkách www.caves.cz