V Bohumíně si můžete vyzkoušet saunování v sudu

19. listopad 2013, 10:39
V Bohumíně si můžete vyzkoušet saunování v sudu

Doslova s horkou novinkou přicházejí v těchto dnech v Bohumíně. Areál zdejšího aquacentra se totiž rozrůstá o odpočívárnu a venkovní sudovou saunu nazvanou prozaicky Diogenés podle starořeckého filozofa. Rozšíření stálo městskou společnost Bospor asi 300 tisíc korun.

„Jedná se o venkovní saunu, která má tvar obrovského sudu postaveného naležato. Když jsme ho viděli na mezinárodním mistrovství ČR v saunování, okamžitě se nám zalíbil a rozhodli jsme se rozšířit tak náš saunový svět. Saunování se totiž těší u lidí stále větší oblibě a obzvlášť na podzim a v zimě míváme plno. Namísto nákladného rozšíření saunového světa za miliony korun jsme se proto pustili do levnější alternativy,“ uvedl vedoucí aquacentra v Bohumíně Jaromír Voráč.

Saunový sud je vyrobený z cedrového dřeva, které má výborné tepelně-izolační vlastnosti. Teplota v jeho útrobách je kolem 80 stupňů Celsia. Dohromady se v něm bude moci vyhřívat a potit až šest lidí. Venkovní prostory saunového světa se díky rozšíření rozrostly o 431 metrů čtverečních, část z nich zabírá sud, další patří zeleni a vyhřívanému chodníku, který v zimě nebude namrzat a klouzat a na němž jsou umístěna i dřevěná lehátka.

„Nová sudová sauna je součástí saunovacího areálu. Ten disponuje dvěma finskými saunami, parní i infra saunou. Nově teď k této čtveřici přibyl i Diogenes. Chceme tak nabídnout zdravé saunování i těm, kteří nesnášejí vysoké teploty. Návštěvník si může vybrat, zda půjde raději do klasické finské sauny s teplotou od 80 do 100 stupňů Celsia, nebo využije infra či parní saunu, které nabízí teplotu od 40 do 60 stupňů Celsia. I přes modernizaci zůstává cena za saunování stejná a nebude se nijak zvyšovat,“ doplnil Jaromír Voráč s tím, že součástí vstupného do sauny je i automaticky volný vstup do všech bazénů v aquacentru.

Přes týden dospělí zaplatí za hodinu saunování 105 korun, za 2 hodiny saunování pak jen 135 korun. O víkendech a svátcích stojí hodina saunování 125 korun, 2 hodiny sauny přijdou na 160 korun. Pro děti, studenty i seniory je vstupné do saun nižší. Od pondělí do pátku stojí hodina 75 korun, dvě hodiny pak 90 korun. O víkendech a svátcích je přijde hodina sauny na 85 korun, dvě hodiny na 110 korun. V první hodině sauny je navíc ve všech případech započítáno dalších 15 minut jako bonus.

Ve smělých plánech Bosporu je v budoucnu rozšíření saun na wellness centrum, které by v maximalistické variantě mohlo nabídnout kromě finských saun také venkovní whirpool, zážitkové sprchy, tepidárium či Kneippův chodník. Pro saunový svět by to však znamenalo i změnu technologie a přestavba by tak byla velmi finančně náročná. Zatím proto zůstává otázka realizace ve hvězdách.