Únorové tipy z Divadla Bolka Polívky

6. únor 2020, 13:55
Únorové tipy z Divadla Bolka Polívky

V únoru zavítá do Divadla Bolka Polívka hned několik výjimečných hostujících inscenací. V pondělí 10. února jeviště ožije autorskou inscenací Nebe? v podání souboru Malé(h)ry.

Ve čtvrtek 13. února si na své přijdou milovníci historie i sportu. Inscenace dramatika a herce Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny vypráví překvapivý příběh československé atletky Zdeny, která byla miláčkem atletického světa, než se ti, které nechala za sebou, začali pídit po příčinách jejího úspěchu. V sobotu 15. února bude uvedeno hořkosladké drama Třetí prst na levé ruce, v němž v rolích dvou sester září Iva Pazderková a Martina Randová. Silným diváckým zážitkem je herecký koncert Zuzany Stivínové a Jana Novotného Duet pro jeden hlas. Inscenace, pojednávající o houslové virtuózce bojující s roztroušenou sklerózou, je na programu divadla v pátek 28. února.

 

Nebe? 

  1. 2. od 19:00 

První autorské představení divadla MALÉhRY, inspirované vyprávěním a skutečnými příběhy žen kolem nás. V příběhu učitelky, herečky a kadeřnice dochází ke konfliktům díky odlišnému vidění světa a postojům k mužům. Děj se odehrává tam, kde se ocitáme po smrti. Přemýšleli jste někdy o sebevraždě? Co se stane, když se to stane? A stojí za to, aby se to stalo? Možná se totiž nestane vůbec nic….

Autor, režie: Malé(h)ry

Hrají: Barbora Seidlová, Nikola Zbytovská, Daniela Zbytovská, Jaromír Barin Tichý

Transky, body, vteřiny 

  1. 2. od 19:00 

Pravidelný host, ostravské Divadlo Petra Bezruče, se na jeviště brněnského Divadla Bolka Polívky vrací 13. února s hrou Tomáše Dianišky Transky, body, vteřiny. Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a psychopatických diktátorů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Zdena. Mocná princezna zocelená žárem olympiád. Tretry, vášeň, nebezpečí. Její odvaha změní svět. Co na tom, že jí pod nosem raší tmavý knírek – hlavně když na běžecké dráze trhá rekordy. Brzy se stane miláčkem Československa a celého atletického světa. Ale ti, které nechává za sebou, se pátrají po kořenech jejího úspěchu… Hra Transky, body, vteřiny je inspirována osudem československé atletky Zdeny Koubkové, jejíž sportovní úspěchy byly skandálně vymazány z naší novodobé historie.

Autor, režie: Tomáš Dianiška 

Hrají:    Jakub Burýšek, Pavla Gajdošíková, Markéta Matulová, Ondřej Brett, Michal Sedláček, Vojtěch Johaník, Lenka Kučerová, Andrea Zatloukalová, Miroslav Kudela, Michal Weber 

 

Třetí prst na levé ruce

  1. 2. od 19:00 

Dvě sestry, které si bývaly velmi blízké, se dnes už téměř nevídají. Nečekaná událost je však jednoho dne znovu svede dohromady. S notnou dávkou odvahy, lásky i svérázného humoru se ve vzpomínkách vydávají do dob svého dětství a dospívání, aby si k sobě znovu našly cestu.
Třetí prst na levé ruce je hra o blízkosti, bezpodmínečné lásce, tanci a naději na odpuštění.

Autor:    Dermot Canavan 

Režie:    Martin Vokoun, Adéla Šotolová 

Hrají:    Iva Pazderková, Martina Randová

 

Duet pro jeden hlas

  1. 2. od 19:00 

Kariéru houslové virtuosky Stephanie Abrahamsové přeruší atak roztroušené sklerózy. Svádí souboj s psychoterapeutem Alfredem Feldmanem, ale hlavně sama se sebou. Příběh plný rezignace, beznaděje a pocitů křivdy. Popis vzpoury proti osudu a vzdoru, z něhož není možné vyjít vítězně. Příležitost pro dvě herecké osobnosti, které se ve svých postavách snaží překlenout zprvu málo schůdný most mezi zdravým člověkem a nemocí zaskočenou koncertní mistryní, jíž má ten první zmírňovat trápení, o němž každý ví, jak dříve či později skončí. Je možné složit rozloženého člověka zpátky?

Autor:    Tom Kempinski 

Režie:    Viktor Polesný 

Hrají:    Zuzana Stivínová, Jan Novotný

O Divadle Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky se usídlilo v budově na Jakubském náměstí v Brně v roce 1993 a 17. září téhož roku zde autorským představením Bolka Polívky Trosečník zahájilo svoji činnost a svou první sezónu. Za dvacet sedm let existence se zde vystřídala řada projektů principála Bolka Polívky.

V rámci současného repertoáru lze vybírat jak z autorských her principála Bolka Polívky (Šašek a syn, DNA), vlastní produkce (Srnky, Letem sokolím, Horská dráha, Pozemšťan) tak z představení vytvořených ve spolupráci s jinými divadly (Mínus dva, The Naked Truth). Divadlo také spolupořádá legendární Manéž Bolka Polívky. Diváci zde mohou zhlédnout širokou nabídku her hostujících českých a zahraničních souborů (Dejvické Divadlo, Činoherní Klub, Štúdio L+S, Divadlo Studio DVA, Divadlo Járy Cimrmana, Divadelní spolek Kašpar, Divadlo Kalich, Divadlo Palace, Divadlo Příbram, Divadlo Komediograf a další) a na prknech vidět známé herecké osobnosti.

Vedle divadelních představení jsou pravidelným doplňkem programové skladby Re-kabarety – komponované večery plné dobrého humoru a také koncertní vystoupení předních českých a slovenských hudebníků a kapel nejrůznějších žánrů. Celosezónní aktivitou jsou také výstavy (cca 10–12 za sezonu) významných malířů, grafiků a fotografů, pořádané ve foyer divadla. Divadlo se ve spolupráci se svými partnery věnuje také charitativní činnosti. Zisk z těchto představení rozděluje organizacím, které se věnují pomoci a podpoře tělesně postiženým, rozvoji a výchově dětí či pomoci starým lidem.