Uměním proti nenávisti. Výstava v DOXu reaguje na tematiku rasismu a předsudků vůči menšinám

2. únor 2016, 12:29
Uměním proti nenávisti. Výstava v DOXu reaguje na tematiku rasismu a předsudků vůči menšinám

Výstava s názvem HateFree? v Centru současného umění DOX je součástí celostátního projektu HateFree Culture, který reaguje na dlouhodobý narůst negativních postojů vůči menšinovým skupinám obyvatel ČR. Fotografie, videa, záznamy performancí ve veřejném prostoru a další díla více než dvou desítek nejen českých a slovenských umělců tematizují problematiku rasismu, násilí z nenávisti nebo předsudků vůči menšinám.

„Žijeme v době sílící polarizace společnosti, v níž se projevy nenávisti stávají běžnou součástí našich životů. Je to rovněž doba testující naši schopnost solidarity. Do Evropy směřuje nebývalé množství lidí ve snaze uniknout válečným konfliktům a chudobě. Zároveň mezi námi žije mnoho těch, kteří se setkávají s předsudky, posměchem i násilím z nenávisti kvůli své barvě kůže, vyznání, sexuální orientaci nebo třeba proto, že jsou bez přístřeší,“ vysvětluje důvody vzniku výstavy kurátorka Zuzana Štefková.

Umělkyně a umělci, vystavující v rámci projektu HateFree?, se staví na stranu těch, kdo jsou takto stigmatizováni. Snaží se zkoumat mechanismy, které definují určité skupiny jako podřadné nebo sociálně vyloučené a ukazují nebezpečí nárůstu nenávisti ve společnosti. Zároveň demonstrují víru v symbolickou sílu solidárního uměleckého gesta a jeho konkrétní účinek mimo úzce vymezený svět umění.

Výstavu zčásti tvoří umělecká díla, která byla vybrána na základě otevřené výzvy, kterou vyhlásil DOX v únoru 2015 a která motivovala umělce i širokou veřejnost k reflexi témat týkajících se xenofobie, homofobie, rasismu a dalších projevů nenávisti vůči skupinám obyvatel.

DE-FENCE, 2015

Výstava například prezentuje videozáznam pikniku ve městě Duchcov, zorganizovaného skupinou Romane Kale Panthera, který reaguje na městskou vyhlášku proti užívání veřejného prostoru, zjevně zaměřenou proti místním Romům.

Takzvaný minimální mobilní dům Pavla Karouse vyrobený za minimální náklady z recyklovatelných materiálů, včetně nápojových plechovek, je ukázkou v praxi využitelného obydlí pro jednoho člověka bez domova.

Další díla reflektují téma tzv. uprchlické krize. Například „srdce“, které z plotu kolem zařízení pro uprchlíky v Drahonicích v září loňského roku vyřízla anonymní skupina DE-FENCE, a přetvořila jej do podoby uměleckého artefaktu. Toto dílo mají aktivisté v úmyslu vydražit a vytěžené peníze použít na podporu migrantů. Projekt Refurental pak představuje fiktivní „půjčovnu uprchlíků“ – online projekt umělců Lukáše Houdka a Susy Gunzner-Sattler ve spolupráci s domem pro žadatele o azyl v Německu. Projekt chce poukázat na dehumanizaci lidských bytostí, jejich zneužívání pro různé účely a jejich redukci na „kategorii uprchlíků“.

Výstava HateFree? je součástí celostátního projektu HateFree Culture, který realizuje Agentura pro sociální začleňování. „Cílem projektu je reagovat na nenávistné projevy a podporovat vzájemné soužití a aktivní přístup občanů. Jelikož jsou nenávistné projevy právě o emocích, je umění jednou z vhodných cest, jak je tematizovat,“ dodává koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek.

Výstavu je v Centru současného umění DOX možné navštívit do 23. 3. 2016. Více o aktuálním programu na www.dox.cz.

Kundy Crew – Ženy majú gule, 2014