Umělecké panenky budou v Praze již podruhé

21. listopad 2013, 14:28
Umělecké panenky budou v Praze již podruhé Umělecké panenky budou v Praze již podruhé

Přelom listopadu a prosince 2013 bude Michnův palác a Tyršův dům na pražském Újezdě zasvěcen již druhému světovému setkání autorů, obdivovatelů a sběratelů panenkového umění.

Již II. mezinárodní prodejní výstava uměleckých panenek, loutek a medvídků Teddy - DOLL PRAGUE a unikátních uměleckých textilií – TEXTILE PRAGUE. Tento projekt se zrodil z přání a myšlenek umělců různých zemí - uskutečnit setkání milovníků uměleckých panenek v krásné mystické Praze, která je odedávna jedním z významných center kultury a vzdělání, křižovatkou národů a místem setkávání lidí různých zájmů.

„Panenky jsou v tomto případě pojímány nikoli jako hračky, ale jako opravdové umění, které po celém světě sdružuje prestižní umělce a autory, statisíce sběratelů a obdivovatelů. Největší tradici má toto umění ve Spojených státech amerických a státech bývalého Sovětského svazu, pozadu nezůstává ani západní Evropa. Byla by škoda, kdyby Česká republika zůstala stranou dění a proto jsme se rozhodli tuto výstavu zopakovat ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2013 a věříme, že se nám podaří zrealizovat i mnoho dalších ročníků,“ říká za organizátory akce Bohdana Klátilová z občanského sdružení ART CZ.

Největší výstava na světě těchto uměleckých panenek se koná v Moskvě. Předchozí ročníky tohoto specifického umění přilákaly do Moskvy i bohatou byznys klientelu z celého světa. To vtisklo panence punc originality a stal se z ní předmět nesmírně cenné sbírkové hodnoty. Každá panenka je autorským originálem, který může být na jednu stranu pojímán jako luxusní dárek, na stranu druhou se často stává součástí sbírek nevyčíslitelné hodnoty. Pozadu nezůstávají ani Spojené státy americké, kde byla před lety založena asociace panenkových umělců NIADA. (Národní institut pro americké panenkové umělce byl oficiálně založen v květnu 1963 ve Watts Barr Resort nedaleko Ozone, Tennessee).

Mezi známé sběratele uměleckým panenek ve světě patří např.: Demi Moore, Marie Osmond, Richard Simmons, Anita Pointer, Courtney Love, Annette Funicello, Britney Spears či John Wayne.

Jednou z mých nejoblíbenějších sběratelek je samozřejmě Demi Moore – velmi známá americká herečka. Sbírání uměleckých panenek se věnuje již dlouhou dobu. Její sbírka obsahuje 3 000 uměleckých panenek a je pojištěna na částku 2 mil. dolarů. Sběratelka vlastní dům, který je věnovaný právě jejím panenkám“ dodává Bohdana Klátilová.

Do Prahy zavítají umělci nejen z těchto dvou panenkových velmocí (USA a Rusko), ale z celého světa a představí špičku své tvorby. Svoji účast již potvrdili známí umělci jako např.: EJ Taylor (USA), Marlaine Verhelst (Holandsko), Elena Kunin (Izrael), Annadan (Ukrajina), Laura Scattolini (Itálie), významné evropské asociace: DABIDA (státy Beneluxu) a Guilde Baltic,(Litva, Lotyšsko, Estonsko) a známí čeští loutkáři a panenkoví umělci.

Velmi zajímavá a exotická je také expozice Japonska, kterou přijede představit delegace deseti japonských Panenkových umělců v čele s Kyo Otake.

Kromě velké prodejní výstavy panenek Doll Prague chtějí organizátoři přilákat návštěvníky na řadu dalších, pro Prahu a Českou republiku neméně zajímavých, aktivit.

„Celou akci ozvláštníme prodejní výstavou populárních a originálních medvídků – Teddy Bears.

Druhou částí tohoto projektu v Michnově paláci bude výstava uměleckých textilií - Textile Prague. Zde návštěvníkům nabídneme expozici unikátních děl Iny Statescu z Francie, Jacqueline Heinz z Německa, skupiny umělců Art quilt Petrohrad z Ruska nebo Willy van de Beek – Oldenhof z Holandska. Samozřejmě nebudou chybět ani díla českých autorů.

Na výstavě budou v prodeji jak umělecká díla, ale i to, co k umělecké tvorbě patří; tedy šicí stroje, látky, nitě, korálky a další pomůcky.

Určitě se zde najde také něco pro malé návštěvníky. Přímo v prostorách výstavy budou po celou dobu výstavy probíhat krátké wokshopy, jako např. šití medvídků atd.

V jednom ze salonků bude možno shlédnout, ale i zakoupit zajímavé šperky, kabelky a jiné autorské doplňky přímo od výtvarníků. „Zájemcům již dnes nabízíme možnost přihlásit se k účasti na kurzech pod vedením známých umělců, jejichž prostřednictvím budou moci nahlédnout do tajů výroby těchto unikátních děl.“ doplňuje informace Bohdana Klátilová.

Výstava Doll Prague se koná 29. listopadu - 1. prosince 2013.
Těšíme se na setkání!
Michnův palác - Tyršův dům
Praha 1 - Újezd 450

Deset procent ze vstupného bude věnováno na podporu integračního projektu základní školy Červený vrch Praha 6.

Koupit vstupenky