Tvůrci filmu Místa se snažili nepodcenit hudbu, složil ji David Boulter ze slavných Tindersticks a český muzikant Václav Havelka

29. srpen 2014, 13:21
Tvůrci filmu Místa se snažili nepodcenit hudbu, složil ji David Boulter ze slavných Tindersticks a český muzikant Václav Havelka

Když režisér Radim Špaček, scenárista Ondřej Štindl a producent Vratislav Šlajer diskutovali o hudbě, která doprovodí film Místa, padala slova jako nostalgie, melancholie, kytary… Od počátku pomýšleli tvůrci na zahraniční muzikanty nebo skupiny a nakonec vybrali Davida Boultera ze slavné britské kapely Tinderticks. Ta několikrát úspěšně koncertovala i v Praze, jako například v Divadle Archa nebo v Lucerna Music Baru. David Boulter napsal původní hudbu k Místům společně s hudebníkem Václavem Havelkou známým například z Please The Trees. V ústřední písni Places zpívá spolu s Havelkou představitelka hlavní ženské role Johana Matoušková.

Když filmaři oslovili Angličana Davida Boultera, ukázalo se, že se dobře zná s českým muzikantem Havelkou. „David Boulter se s Vaškem Havelkou znali a dokonce se v minulosti domlouvali, že by spolu mohli něco nahrát. Tím bylo rozhodnuto. S výsledkem jsem velmi spokojen, ten film tím dostal správný grády a pozvedlo ho to o několik úrovní výš,“ říká režisér Radim Špaček, ten je nadšen i s tzv. sound desingu jako celku. „Poslední dobou mám bohužel pocit, že zvuk je pro mnoho mých kolegů to poslední, čemu věnují pozornost, na těch filmech je to znát a mě to hrozně irituje a štve. Snažím se zvukařům nabídnout stejnou energii a péči, jakou dávám i ostatním složkám, a odměnou mi pak je, že si každou projekci radostně užívám, i když ten film vidím už snad potisící,“ vysvětluje Špaček.

Filmaři si v rámci Míst dali zvláště záležet i na výběru lokací. Originální místa ve filmu symbolizují vzpomínky na vše podstatné, co si každý nese do dospělého života z dětství a dospívání. Vzpomínky možná už hluboko ukryté, přesto stále vyvolávající emoce. Stejně jako další místa, jež v sobě nesou třeba kus nějaké historie. Film se natáčel především v Ústí nad Labem a jeho okolí a tvůrci dali těmto symbolickým místům na plátně vyniknout skrz uhrančivou kameru Jaromíra Kačera. Kvůli možnosti natáčet ve staré loděnici v Krásném Březně byl dokonce pozměněn scénář, tak důležitou roli jednotlivá místa v Místech hrají.

Místa jsou příběhem o dospívání, lásce, ztrátě a nakonec i pomstě. Film v hlavní roli s Vladimírem Polívkou, kterému sekundují Jan Cina a Johana Matoušková, je určen především mladým divákům, ale i těm, kteří stáli na prahu dospělosti v 90. letech. Přestože 90. léta ve filmu nijak nevyčnívají, jsou všudypřítomná. Scenárista Ondřej Štindl neopomněl například napsat scénu z nočního vysílání rádia, prostředí, které sám věrně zná jako DJ legendárního Rádia 1. S tím rozdílem, že v Černé Skále, dějišti filmu, hraje na rozdíl od Prahy Rádio Klídek. „Fascinuje mě specifický jazyk, kterým se vyjadřují nejen Ondřejovy postavy, ale i autor sám, což je tedy věc, kterou si diváci moc neužijí, ale snažím se jej vždycky alespoň částečně zprostředkovat situacemi a vizualitou,“ dodává na adresu scenáristy Ondřeje Štindla režisér Špaček. Ve filmu dále hrají Robert Nebřenský, Jiří Štrébl známý z Divadla Komedie nebo talentovaný slovenský herec mladé generace Jakub Gogál.

Nový film tvůrců Pout s názvem Místa vstoupí do distribuce 18. září. Pokud jej však chcete vidět v předpremiéře a na vašem místě, zveřejněte vaše místo na sociální síti a možná právě za vámi přijede kinobus a herecká delegace. O předpremiérovém tourné Na Místa! je možné získat více informací na facebookové stránce filmu www.facebook.com/mistafilm.

Film Místa vznikl v koprodukci společnosti Bionaut FilmsČeskou televizí a slovenskou společností PubRes, dále pak v koprodukci s i/o post a Soundsquare a s podporou Státního fondu kinematografie a slovenského Audiovizuálného fondu. Do kin ho uvede distribuční společnost Cinemart.

Klip k filmu Místa