Tvůrci dokumentu Plán dávají v den distribuce film k dispozici i na internet

23. září 2014, 15:45
Tvůrci dokumentu Plán dávají v den distribuce film k dispozici i na internet

Tvůrci dokumentárního filmu Plán nabízí divákům společně s kinodistribucí od 25. září zhlédnutí dokumentu za nízký poplatek i na internetu. Cílem tzv. VOD distribuce je zpřístupnit film o vzniku územního plánu v Praze široké veřejnosti i mimo pražská kina, kde se film bude hrát vzhledem k tématu především.

Diváci tak budou moct streamovat Plán od dne distribuční premiéry na www.aerovod.cz. Na konci října uvidí nový dokument režiséra Benjamina Tučka i návštěvníci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, kam byl Plán vybrán do soutěžní sekce nejlepších českých dokumentů Česká radost.

„Plán představujeme jako příležitost k zamyšlení – nejen o plánování města, ale hlavně o životě v něm a o naší společnosti, o odpovědnosti za místo, kde žijeme, o vůli a schopnosti věci měnit. Město není naše, jen jsme ho zdědili a je naší povinností předat ho dalším generacím ve stavu přinejmenším nadále užívání schopném. Proto chceme, aby film pronikl k těm, které téma zajímá, i mimo kinosály,“ říká režisér Benjamin Tuček.

Dokument vznikal od roku 2009. Režiséra zaujalo, kolik Pražanů podalo námitky proti konceptu tehdy vznikajícího územního plánu. Během pěti let se v křesle primátora hlavního města Prahy vystřídali Pavel Bém, Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček. Ve filmu, který mj. zjišťuje hodnotu veřejného prostoru, vystupují zastupitelé, architekti i developeři. V současné době probíhají v hlavním městě za velkého zájmu občanů a přítomnosti politiků a odborníků veřejné projekce spojené s diskusemi. Nejbližší akce záměrně pořádané ještě před říjnovými komunálními volbami se uskuteční 24. 9. v 19 hodin v Národní technické knihovně, 29. 9. v Kině Aero ve 20 hodin, 6. 10. v 19 hodin v Centru současného umění DOX a 9. 10. od 19 hodin v Café V lese.

Film vznikl v koprodukci společnosti Negativ, České televize a Benjamina Tučka a za přispění Státního fondu kinematografie. Distributorem filmu je společnost Aerofilms. Více informací o debatách a filmu na www.ceskatelevize.cz/plan.

Trailer k filmu

Plán

Veřejný prostor, nebo zlatý důl?  
Čí je město? Jakou cenu má veřejný prostor? Je developer sprosté slovo? Zastupiteli, koho zastupujete? Dokument režiséra Benjamina Tučka sleduje změny, kterými prošel původní Bémův koncept pražského územního plánu, jeho následné zrušení po volbách na podzim 2010 a také vznik nového, tzv. Metropolitního územního plánu.

Slovo Plán se ve filmu stává metaforou vývoje společnosti a jejího směřování ve 21. století. Film odkrývá motivace občanských aktivit, mechanismy komunální politiky a vliv kapitálu na rozhodování o věcech veřejných. Film Plán přes skepsi panující ve společnosti pátrá po upřímnosti idejí, víře v demokracii a po existenci vize, na níž by bylo možno stavět.
Ve filmu vystupují: Pavel Bém, Richard Biegel, Corrupt Tour, Adam Gebrian, Tomáš Hudeček, Jan Kasl, Krištof Kintera, Ondřej Kobza, Martin Kontra, Roman Koucký, Petr Kužvart, Vít Máslo, Radim Passer, Karel Randák, Luděk Sekyra, Bohuslav Svoboda a další.