Trafo Gallery: Obraz VIRUS Jana Kalába rekordně vydražen pro charitativní účely

11. květen 2020, 11:23

Obraz VIRUS 0420 (anticovid) Jana Kalába se v online charitativní aukci pořádané Galerií KODL a Trafo Gallery prodal za 850 000 Kč. Vyvolávací cena díla činila 1 Kč. Kompletní výtěžek získá pět neziskových organizací. 

Aukce začala na aukční platformě LiveBid ve středu 22. dubna a byla zakončena 10. května odpoledne. Zájemci o současné umění měli jedinečnou možnost v těžkých časech koronavirové pandemie spojit dobrý skutek s vlastním potěšením. Zástupci Galerie KODL a TRAFO Gallery vybrali čtyři neziskové organizace, jež patří k těm méně viditelným a od prvních dnů koronavirové pandemie poskytují pomoc těm nejslabším a nejzranitelnějším skupinám a pomáhají situaci zvládat. Pátou si zvolí vítězný dražitel. Výtěžek z prodeje obrazu bude rozdělen mezi všech pět rovným dílem.

„Děkuji všem dražitelům a gratuluji vítězi. Jsem šťastný, že finální částka došplhala tak vysoko a i po rozdělení prodejní ceny na pět rovných dílů se bude jednat o významnou pomoc pro všechny vybrané neziskovky,“ říká spokojený autor díla i nápadu s charitativní aukcí Jan Kaláb.

Obraz VIRUS 0420 (Anticovid) bude od 11. 5. do 31. 5. 2020 vystaven pro veřejnost na výstavě devatenácti umělců KarARTena v Trafo Gallery a to denně mezi 15-19 h, v sobotu již od 10 do 19h.

Vstupné na všechny výstavy včetně této za návštěvníky letos uhradil Canadian Medical, dveře jsou pro všechny otevřené zdarma.

Galerie KODL dlouhodobě podporuje nejrůznější dobročinné a charitativní organizace. Již se stalo tradicí, že současní umělci darují do dobročinných aukcí této galerie špičková díla. „Jsem nesmírně potěšen, že i tato mimořádná aukce udělala radost spoustě lidí - výtvarníkovi, jehož práce se prodala v autorském rekordu, novému majiteli, který získal unikátní práci podloženou spontánním příběhem, a samozřejmě i neziskovým organizacím, které získají prostředky pro svou další činnost.,“ říká Martin Kodl a dodává, že sice věřil, že konečná cena by mohla rezonovat až kolem půl milionu, ale výsledek překonal jeho očekávání. 

Platforma LiveBid, Galerie KODL a Trafo Gallery poskytují své služby v rámci této mimořádné dražby zdarma. K dosažené částce tedy nebudou připočítávány žádné další poplatky a celý výtěžek bude věnován subjektům, kterým pandemie ztížila činnost.

Kam půjdou vydražené peníze:

1) Pečovatelské centrum Praha 7 - pomáhá seniorům širokým spektrem služeb. V současnosti především obstarává nákupy potravin, vyzvedávání léků a poskytuje psychologickou podporou.

2) Aliance pro individualizovanou podporu - péče pro zdravotně postižené osoby se v době koronavirové pandemie v ČR výrazně snížila. Aliance navrhla sadu opatření, která by mohla zdravotně postiženým v karanténní době pomoci.  V současné chvíli Aliance sdružuje čtyřicet rodičovských, pacientských a zastřešujících organizací. Zakladatelskými organizacemi jsou Asistence, ČOSIV - Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání, Děti úplňku a Parent Project CZ.

3) D.O.M.A. - Důstojnost, Otevřenost, Management, Atmosféra  - projekt na podporu důstojné a kvalitní péče o seniory. Poslední měsíc se angažuje v zásobování domovů seniorů ochrannými pomůckami a dezinfekčními prostředky. Snaží se reagovat na to, co je aktuálně potřeba a postupně pomoc rozšiřují tam, kde to nejvíce třeba. Nyní řeší, jakou formou přivést k osamělým a od světa odříznutým seniorům kulturní projekty.

4) Projekt šance – preventivním a humanitárním programem pomáhá již více než 20 let dětem ulice postavit se na vlastní nohy. Jedná se nejčastěji o zneužívané děti a mládež či oběti obchodování s lidmi či děti, které skončily na ulici vinou dysfunkční rodiny.

5) Poslední subjekt vybere dražitel, který získá obraz. Takto zapojujeme kreativitu samotných dražitelů a dáme jim šanci ovlivnit, kam půjdou jejich peníze. Mnozí z nich podporují nějaké projekty a mohou tak spojit příjemné s užitečným.