Tibet bilancuje novým albem a komiksem. Oživil v něm Barona Prášila i Robinsonauta

15. červenec 2016, 15:56
Tibet bilancuje novým albem a komiksem. Oživil v něm Barona Prášila i Robinsonauta

Brněnská poprocková kapela Tibet, která vzešla ze silného hudebního kvasu klubové scény devadesátých let, oslavuje letos 25 výročí nejvýpravnějším počinem ve své historii. Muzikanti přicházejí s koncepčním albem Para.světy, které doplňuje komiks v tištěné podobě, ale i v interaktivní on-line verzi.

Komixový jednolitý příběh tvoří i skladby na albu, které odkazují na poetiku starých filmů režiséra Karla Zemana. Hlavními postavami jsou Baron Prášil a Ken Robinsonaut, jehož osoba odkazuje na minulé úspěšné album Tibetu Robinsonaut z roku 2012.

Nahrávku již předznamenal singl a rovněž animovaný videoklip Chladná, ve kterém si pěvecký dialog rozdělil frontman Tibetu Jiří Sekerák se zpěvačkou Ilonou Csákovou. Album Para.světy produkoval Jan Horáček. Mixu se ujal Steve Walsh. Autorem komiksu je Tomáš Kučerovský.

TIBET - CHLADNÁ (feat. Ilona Csáková)

Impulsem k vytvoření koncepčního alba, byla podle Jiřího Sekeráka touha zjišťovat, kam a kdy v jeho generaci zmizelo klučičí a holčičí nadšení z objevování okolního světa. „Pokládal jsem si otázky, kde jsou ty touhy a inspirace dnes a co nás vlastně jako kluky nabíjelo chutí do života. S vědomím toho, že vše nové je jen dobře zapomenutým, jsem vymetl veškeré tmavé i světlejší kouty své paměti a to, co jsem pak nalezl, jsem konfrontovala s realitou současnosti,“ popisuje zpěvák.

Podstatou příběhu, který v Para.světech oživil, je snaha vyjádřit hluboký kontrast mezi konzumně reklamní současností, kterou ovládá facebooková veřejná osamělost, jenž plodí zpohodlnělé singles (Ken Robinsonaut), a klasicky romantickou představou dobrodružstvím vybojované pravé lásky, ve které kotví kulturní ideály naší západní společnosti (Baronův svět). „Dnes ještě stále máme všichni povědomí o hodnotě opravdové romantické lásky, ale způsob našeho života nás od ní neustále vzdaluje,“ vysvětluje Sekerák, jehož generaci kromě bigbítu formovaly i filmy Karla Zemana. „Chronologicky vzato, úplně původní Baron Prášil R. E. Raspeho je takový lidový barokně pitoreskní mluvka. Zeman radikálně posunul Baronovu postavu k pozitivnímu charakteru, protože z něj udělal obhájce a arbitra velkého světa lidské fantazie, zejména její poetické stránky. Tibet posouvá postavu Barona ještě dál a pojímá ho jako mluvčího romantického ideálu lásky, který dnes mizí. To je důležitější, než samotný děj příběhu, který prostupuje lidskou kulturou od pradávna,“ říká zpěvák.

Přestože jde o koncepční album s příběhem, na samotných písničkách to podle hudebníků není na první poslech znát. Každá skladba funguje i s vlastním kontextem zcela samostatně.

Album Para.světy lze pořídit v několika verzích: jako výpravnou komiksovou knihu s přiloženým CD, která bude k dostání v Bontonlandech i v běžných knihkupectvích (distribuce Kosmas), jako CD v digipacku se vstupní kódem na online komiks, jako digitální download MP3 i FLAC, nebo v rámci interaktivní on-line verze komiksu na http://parasvety.cz.

Premiérově se Tibet s novým albem představí v Brně na festivalu Mariánské léto. Turné bude následovat na podzim.

Foto: Magdalena STEFLOVA