The Kooks, Marmozets, Ho99o9 a další – Rock for People oznámil nová jména; spouští prodej jednodenních lístků

16. únor 2018, 22:05
The Kooks, Marmozets, Ho99o9 a další – Rock for People oznámil nová jména; spouští prodej jednodenních lístků

Skvělou zprávou potěšil festival Rock for People fanoušky (a fanynky) indie rocku a ostrovní hudební scény, do Hradce Králové v létě totiž dorazí kapela, která si na špičce téhle scény dokázala během posledního desetiletí vydobýt své pevné místo – The Kooks! Spolu s nimi se představí i další žhavé jméno britských ostrovů, klučičí parta Blossoms, která má na svém kontě nominace na Brit Awards, Mercury Prize a NME i úspěšné koncerty na slavných festivalech jako jsou kalifornská Coachella, Lollapalooza v Chicagu, legendární Glastonbury nebo belgický Rock Werchter.

Jedna z nejžhavějších rockových kapel britské scény posledních let, Marmozets, to měli na Rock for People rozbalit už v loňském roce. Pak ale kapela zrušila celé evropské turné a tak nezbývalo než zamáčknout slzu a doufat, že si k nám tahle skvělá britská parta najde cestu někdy v budoucnu. A stalo se - letos přijedou a navíc i s novým materiálem! Před několika dny vydali své druhé album Knowing What You Know Now. Po Glastonbury a řadě dalších předních britských festivalů se tak Marmozets představí s roční prodlevou, ale s dvojnásobnou energií na Rock for People.

Na své si přijdou fanoušci říznějších žánrů, do hradeckého Festivalparku zamíří hned několik elitních hardcorových kapel v čele se Stick To Your Guns a Stray From The Path. Návštěvníci se můžou těšit taky na progressmetalovou kanadskou kapelu ONI, která se dostala do širšího povědomí v loňském roce, kdy jela evropské turné se slavnými Children of Bodom, nebo čerstvou akvizici prestižního labelu Fueled By Ramen, britskou partu Basement. K dalším oznámeným jménům patří nové naděje britské scény Valeras nebo extravagantní francouzský rapper a beatmaker KillASon. Po dvou letech se na festival vrátí nespoutaní Ho99o9 (čti Horror). Démonické duo vydalo od té doby nové album United States of Horror, projelo Spojené Státy a zahrálo si na legendárním Galstonbury.

Neoddělitelnou součástí Rock for People jsou kapely a muzikanti domácí scény. V minulém týdnu oznámili organizátoři, že letos v létě dorazí do Hradce Králové mimo jiné znovuobnovená Gaia Messiah, slovenští divočáci Horkýže Slíže, Vypsaná fiXa nebo Tři sestry. Mezi již dříve potvrzenými interprety najdeme jména jako The Prodigy, Skillet, Sixto „Sugar man“ Rodriguez, Beatsteaks, In This Moment, Sick Puppies nebo Zeal & Ardor.

Vstupenky jsou v prodeji na www.rockforpeople.cz. Od 12. února jsou zároveň v prodeji jednodenní vstupenky v ceně od 990 Kč. Aktuální edice celofestivalových pasů je do 31. 3. 2018 v prodeji za cenu 1750 Kč.

The Kooks

Ti, kteří zažili legendární Rock for People v roce 2012, si určitě pamatují i tuhle britskou partu, které tehdejší „mordor“ přerušil skvěle rozjetý set. Pánové jsou dnes o šest let starší, ale pozitivní energii, přesvědčivosti a schopnost získat si fanoušky za ty roky rozhodně neztratili. Spíš naopak. Ostatně zpěvák a kytarista Luke Pritchard, kytarista a klávesista Hugh Harris, baskytarista Peter Denton a bubeník Alexis Nuñez vás o tom v létě přesvědčí sami.

Marmozets

Dvě talentované sourozenecké party z Bingley v hrabství West Yorkshire založily ještě na základní škole kapelu, která dnes patří k tomu nejčerstvějšímu a nezajímavějšímu, co lze na současné britské scéně slyšet a vidět. Jejich tvrdá muzika, která umí ostré riffy zkombinovat s chytlavými nápěvy i rafinovanějšími rytmickými vzorci, je plná energie a svébytné vnitřní chemie. Zcela výjimečným úkazem je pak zpěvačka Rebecca “Becca” Macintyre, živočišná a nezkrotná frontwoman. Chvílemi kvílí jako siréna, její hrdlo dokáže vztekle vrčet, neupravená divoká hříva vlasů vlaje kolem extaticky staženého obličeje s uhrančivým pohledem. 

Blossoms

Blossoms je pětice chlapíků ze Stockportu nedaleko Manchesteru. Tady v sousedství vyrůstali Tom Ogden, Charlie Salt, Josh Dewhurst, Joe Donovan a Myles Kellock. Pánové spolu sice hrají jen pět let, ale na svém kontě už mají nominace na Brit Awards, Mercury Prize a NME, úspěšné koncerty ve vyprodaných klubech i vystoupení na slavných festivalech jako jsou kalifornská Coachella, Lollapalooza v Chicagu, legendární Glastonbury nebo belgický Rock Werchter.

Ho99o9

Tohle duo lze charakterizovat jako trash punk, hardcore punk nebo punk rap, jak je libo. Každopádně se jedná o osobité hip hopové uskupení pro lidi, kteří neposlouchají hiphop. Loňský rok přinesl úspěšné album United States of Horror, turné po Spojeném království nebo premiéru na legendárním Glastonbury. Důvodem, proč se nespoutaná dvojka Ho99o9 [čti Horror] vrací po dvou letech do Festivalparku v Hradci je však jasný: Takového nářezu není nikdy dost.

Stick To Your Guns       

Poctivý a hutný hardcore, upřímné texty, nekompromisní punková energie, poctivé metalcoreové riffy a k tomu všemu hlas frontmana a zakladatele kapely Jesse Barnetta přecházející v okamžiku ze shoutingu k čisté melodii, který podle recenzenta FMZine zní jako kostelní zvon za bezesné noci. To jsou artibuty kapely Stick To Your Guns, jedné z nejzajímavějších amerických partiček svého druhu.

Stray From The Path

Další z elitních hardcorových partiček, kterými oplývá americká hudební scéna. Stray From The Path vznikli v roce 2001 na Long Islandu v New Yorku a rok, který 11. zářím uzavřel jednu optimistickou fázi dějin, jakoby vepsal kapele základní směr. Energická a nekompromisní hardcorová smršť je nosičem naléhavých sdělení, které do světa křičí zpěvák Thomas Williams. Během posledních 17ti let sdíleli pódia s takovými veličinami, jako jsou Architects, Every Time I Die, Terror, Norma Jean, The Ghost Inside, Stick to Your Guns, Comeback Kid nebo Counterparts.

Basement

Další dávka melodického hardcore punku střihnutého dle některých i styly emo nebo noise. Muziku, která v tom nejlepším navazuje na 90. léta s ikonickou Nirvanou či Sunny Day Real Estate, vám v létě naservíruje kapela Basement z anglického Ipswiche.

ONI

Kanadská parta, která v létě poprvé dorazí na Rock for People, vznikla podle zpěváka Jakea Oniho proto, aby “zněla jinak než všechny ostatní”. Pánové se snaží vymanit se z klasického pojetí progressive metalu, a to hlavně použitím „drtivě těžkých a zákeřně melodických tónů“. Pozoruhodná je i skutečnost, že asi jako jediná metalová kapela na světě hrají na xylosynth. Do širšího povědomí publika se kapela dostala loni, když jela turné s finskou metalovou kapelou Children of Bodom.

KillASon

Nespoutaná energie, extravagantní nápaditost a originalita to jsou charakteristické znaky francouzského uragánu jménem KillASon. Charizmatický chlapík, který z Paříže vyráží dobýt svět, se na své cestě zastaví také v Hradci Králové.

Valeras

Tahle pětice je dalším svěžím výletem k pramenům, z nichž se už po desetiletí obnovuje klíčová a stylově přepestrá britská hudební scéna.  Katie, Rose, Cat, Max a George na Rock for People přivezou svižný mix kytarových riffů, melodických nápadů a dobře vyladěných vokálů, poučený britskou klasikou i kvalitním R'n'B.