Tenkrát v ráji - Olympijský vítěz Vavřinec Hradilek v hlavní roli nového výpravného filmu

2. říjen 2015, 14:27
Tenkrát v ráji - Olympijský vítěz Vavřinec Hradilek v hlavní roli nového výpravného filmu

V těchto dnech začalo ve velehorském prostředí Vysokých Tater natáčení nového česko-slovenského koprodukčního filmu "Tenkrát v ráji" spisovatele, scenáristy a producenta Josefa Urbana, volně vyprávějící příběh dramatického osudu českého horolezce Josefa Smítky a jeho druhů, popravených nacisty v dubnu 1945 v Terezíně.

      Výrobu autentických horolezeckých scén v tatranských podmínkách a později v prostředí unikátních skalních měst Českého ráje, realizují 3. filmové štáby produkční společnosti DP FILM a režisérů Petera Pálky, Lordana Zafranoviče a Daniela Krzywoně. Koprodukčními partnery filmu s vlasteneckou tématikou jsou Barrandov a.s., Lesy ČR a.s. a ČEPS a.s. 

     „ Film s horolezeckou tematikou chybí v historii české kinematografie už více než 25 let. Možná i pro to, že jde o technicky velmi složité natáčení vyžadující ojedinělé výkony a dokonalou přípravu nejen u herců, ale prakticky všech členů štábu. Děj našeho historického dobrodružného dramatu se odehrává v průběhu sedmi let, obsahuje řadu náročných lezeckých obrazů, jedinečné letecké scenérie Českého ráje, velké komparzní scény budeme natáčet v Praze a originální v české kinematografii bude také scéna související s bombardováním Prahy v průběhu války, která v příběhu legendárního horolezce hraje významnou roli. Myslím, že se diváci mají opravdu na co těšit“, řekl nám výkonný producent společnosti DP Film Stanislav Schneeweis.

     V hlavní roli Josky, skutečné postavy českých dějin, se představí olympijský medailista a mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradílek, pro kterého je jeho překvapivé filmové obsazení hereckým debutem. V dalších rolích uvidíme Vicu Kerekeš, Petra Šmída, Jana Budaře, Miroslava Etzlera, Ondřeje Havelku a další.

      Volnou předlohou scénáře se stal stejnojmenný Urbanův román, vydaný v loňském roce Nakladatelstvím Fragment. Původní symfonickou hudbu k příběhu, jenž je založen na skutečných událostech, píše česká písničkářka Radůza. Ta složila i filmové písně Tenkrát v ráji, Skalák a Grétka. Premiéra filmu je plánovaná na květen 2016.