Táborská setkání - Mezinárodní středověký festival

26. srpen 2019, 1:19
Táborská setkání - Mezinárodní středověký festival

Máte rádi atmosféru středověku? Láká vás tradiční hudba, zpěv a veselení pod širým nebem? Pak si nenechte ujít další 28. ročník festivalu Táborská setkání, který se koná ve dnech 13.-15. 9. 2019.

Historické centrum Tábora s několika náměstími, křivolakými uličkami i bohatou zelení za městskými hradbami ožívá na tři dny dávnou historií první poloviny 15. století. Časem, kdy se vlády nad městem ujal husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Také nyní po téměř šesti stovkách let symbolicky přebírá slavný hejtman vládu nad Táborem. Za rachotu bubnů a světel pochodní ho přitom doprovází zástup jeho husitských bojovníků.

Páteční program zahájí středověká hudba Quercus a vystoupení táborské taneční skupiny Coda. Po příchodu pochodňového průvodu zazní husitský chorál v podání místního pěveckého sboru Hlahol. Slavnostní ceremoniál zprostředkuje setkání čtyř hejtmanů táborské obce a otevře město středověku. Tanečnice, plivači ohně i středověcí žongléři doplní program nočního středověkého tržiště, kde si můžete zakoupit výrobky z kůže, ze dřeva, z hlíny, svíčky, koření, šperky či medovinu. Součástí tržiště jsou i ukázky dobového života, středověké kuchyně a mnoha dalšího. Vrcholem pátečního hudebního programu je koncert slavného slovenského zpěváka a skladatele Richarda Müllera s kapelou a rappera, zpěváka, textaře a hudebníka Radoslava Bangy alias Gipsy.cz. Ohňová show završí první den festivalu.

Sobotní odpolední program začne slavnostní přehlídkou kostýmovaného průvodu v čele s Janem Žižkou. V průvodu však uvidíte nejen husity, ale také křižáky a dobyvatele Tábora z konce období třicetileté války. Během dne můžete zavítat na středověký špitál, do žebrácké uličky na rytířský turnaj na koních nebo do středověkého vojenského tábora. Pro děti je připraven dětský ráj s tvořivými dílnami či fotbal mnichů, letošní novinkou bude dětská ponožková bitva, kdy armáda malých bojovníků bojuje pod vedením zkušených hejtmanů za použití ponožkového střeliva. V Teen zóně se letos poprvé představí museři Naty Hrychová, Adam Kajumi či Mína. K vidění bude i freestyle BMX a SK8 exhibice. V Kině Svět se bude promítat Vykoupení – Zrození Kingdom Come: Deliverance * a Fechtbuch: The Real Swordfighting behind Kingdom Come *,   s jejichž tvůrci z týmu WARHORSE STUDIOS * proběhne i poutavá beseda.

V podvečer s kapelou vystoupí Adam Mišík a Tata Bojs. Hudební třešničkou sobotního programu bude koncert nejúspěšnější Queen tribute kapely v České republice a jedné z nejuznávanějších Queen tribute kapely na světě, kapely Queenie. Na závěr sobotního programu rozjasní oblohu a v hladině Jordánu se bude zrcadlit velkolepý ohňostroj.

Pohodovou neděli zpestří vystoupení neapolského písničkáře Napoli Acustica, rock-punková skupina Gangstaska, Gingerhead, v jejichž hudbě se potkává rock, funk i silné popové melodie, a skupina -123 minut. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví s letošním tématem památky a zábava bude bezplatně umožněn vstup do zajímavých objektů, galerií, muzeí, aj.

www.taborskasetkani.eu