Svátky hudby nabídnou na závěr poklady filmové hudby

8. duben 2019, 0:00
Svátky hudby nabídnou na závěr poklady filmové hudby

Závěrečný koncert sedmadvacátého ročníku pražského koncertního cyklu, jehož hlavním protagonistou a hostitelem je houslová legenda Václav Hudeček, nabídne v úterý 16. dubna svěží večer plný hitů české filmové hudby.

V aranžích a pod taktovkou úspěšného mladého klavíristy, dirigenta a skladatele Jana Kučery se Plzeňská filharmonie společně se svým hostitelem, houslistou Václavem Hudečkem, a sopranistkou Barborou Řeřichovou pustí do melodií z českých předválečných a válečných filmů, snímků muzikálových i pohádek. Těšit se můžete na pestrý hudební průřez českou kinematografií 20. století, v níž nemohou chybět takové trháky, jako Spalovač mrtvol, Kolja nebo nesmrtelné veselohry s králem komiků Vlastou Burianem. Koncert proběhne ve Velkém sále Paláce Žofín.

Obliba filmové hudební literatury stále roste. Jímavé i dramatické melodie, které nejen umocňují dojem z filmu, ale jsou jeho integrální a neopomenutelnou součástí, tvoří samostatnou kapitolu světové hudební literatury. Škarohlídi by možná namítli, že filmová hudba je jen pouhou kulisou, co nemá rušit dějovou linii a divák ji má jen stěží postřehnout. Opak je však pravdou. Filmové kousky jsou závažnými kompozičními opusy, které jsou vystaveny přísným kritériím tematickým i temporálním, a ve finále je hudba tou složkou, která určuje výsledný dojem z filmu. Hudba ve filmu nesmí odvádět pozornost od hlavního sdělení, naopak musí být rovnocennou a obsažnou součástí jeho příběhu.

Mistrů nad mistry, kteří vtiskli nezaměnitelnou podobu legendárním snímkům od dob „filmů pro pamětníky“ přes filmy hudební, klasické komedie, i snímky, které patří do zlatého fondu české i světové kinematografie, najdeme v českých luzích a hájích bezpočet. Zmiňme například Zdeňka Lišku, Luboše Fišera, Jaroslava Ježka, Járu Beneše nebo Ondřeje Soukupa, a už vám jistě v uších zní melodie ze Spalovače mrtvol, Petrolejových lamp, Hej rup, Přednosty stanice nebo Kolji… Přijďte si je poslechnout ve výtečných aranžích neobyčejně talentovaného skladatele a dirigenta Jana Kučery, který nás, coby vyhlášený specialista tohoto oboru, večerem provede.

Vstupenky na závěrečný koncert letošního ročníku Svátků hudby v Praze, které se uskuteční 16. dubna ve Velkém sále Paláce Žofín, jsou v prodeji v sítích Ticketmaster a Ticketportal. Více informací na www.svatkyhudbyvpraze.cz.