Šumavské Srní hostilo Závěrečnou konferenci projektu Zlatá stezka

11. červen 2019, 12:29
Šumavské Srní hostilo Závěrečnou konferenci projektu Zlatá stezka

Cílem projektu s názvem Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy,“ bylo vytvoření paralelní pěší Zlaté stezky na území Plzeňského a Jihočeského kraje k již fungující Zlaté stezce v Bavorsku, dále její propagace a přiblížení turistům. A to se také povedlo, Zlatá stezka je nejdelší dálková trasa pro pěší turistiku v Evropě, hojně využívána milovníky pěší turistiky.  

Od začátku projektu, který je realizován od roku 2017, se představila Zlatá stezka tisícům turistů. 4. – 5. června se konala v šumavském Srní Závěrečná konference projektu Zlatá stezka, na kterou se sjela více než stovka zástupců obcí a měst, zástupců informačních center, odborníků na cestovní ruch i partnerů projektu.

Na návštěvníky konference čekalo kromě odborných přednášek i putování po stezce a slavnostní akt otevření Zlaté stezky. Na turistickém rozcestníku v Malém Radkově přibylo nejen turistické odpočívadlo, ale i kámen s pamětní deskou.

„Ať Zlatá stezka i toto krásné místo slouží dlouhá léta turistům,“ popřála v malém Radkově Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje a dodala: „Projekt Zlatá stezka je významným příkladem skvěle fungující přeshraniční spolupráce i spolupráce mezi kraji. Projekty tohoto typu významně posouvají cestovní ruch a přispívají k rozvoji turistiky v regionech.“

Nově vyznačené turistické trasy o celkové délce 631 kilometrů, které vznikly v rámci přeshraničního programu EÚS, navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Trasy vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou nově vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy).

Na projektu s názvem Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy“ se podílí Plzeňský kraj, Jihočeská centrála cestovního ruchu a Tourismus Verband Ostbayern.

V Plzeňském kraji začíná hlavní část trasy v Chodové Plané, za královským městem Kašperské Hory vstupuje do jižních Čech. „Z Plzeňského kraje je do Bavorska vytyčeno celkem 7 propojovacích tras. Zlatá stezka v Plzeňském kraji prochází krásnou přírodou Šumavy i Českého lesa. Právě unikátní příroda s mnoha turistickými atraktivitami a území tzv. Zelené střechy Evropy je velkým lákadlem pro turisty,“ říká Ilona Šnebergerová, vedoucí Oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.