Stanislav Libenský Award 2014 představí ta nejlepší díla mladých sklářských umělců a designérů z celého světa

18. červenec 2014, 12:04
Stanislav Libenský Award 2014 představí ta nejlepší díla mladých sklářských umělců a designérů z celého světa

Prestižní mezinárodní soutěžní výstava skla pro studenty vysokých uměleckých škol Stanislav Libenský Award, jediná na světě, do které se mohou hlásit pouze čerství absolventi, vstupuje do šestého ročníku. Věhlas a renomé soutěže rok od roku stoupá, stejně jako zájem účastníků a odborné i laické veřejnosti.

Letos se přihlásil rekordní počet mladých umělců z mnoha zemí, poprvénapříklad z Rumunska nebo Indie. Vítězové Stanislav Libenský Award 2014 budou slavnostně vyhlášeni 18. 9. Následná výstava oceněných a dalších vybraných děl v galerii Art Salon S v Tančícím domě na vltavském nábřeží v centru Prahy potrvá od 19. 9. do 14. 12.

Proudící geometrie tvarů a povrchů v odlescích proměnlivého světla procházejícího stěnami Tančícího domu, nezměrná síla skla násobená intenzivní energií všudypřítomného pohybu, originální design v souladu s neotřelým uměním … Je jisté, že letošní výstava Stanislav Libenský Award 2014 přinese povznášející, mimořádně intenzivní estetický zážitek! Pořadatelům z Pražské galerie českého skla se během šestileté historie soutěže podařilo v Praze vystavit práce více než dvou set padesáti mladých sklářských umělců ze 46 sklářských škol vždy v důstojném prostředí s osobitou atmosférou, ovšem letos to platí dvojnásob. „Návštěvníci se mohou těšit na různorodé přístupy ke sklu, díla překračující hranice jeho dosavadního zpracování a používání. Některé objekty by se daly zařadit spíše do konceptuálního umění, některé naopak ctí tradici, konstatuje Kateřina Čapková, ředitelka Pražské galerie českého skla a dodává: „Společným prvkem je mladistvý pohled na sklo, každý umělec do svého objektu přirozeně vnáší kousek sebe, Stanislav Libenský Award se tak stává autentickou výpovědí začínající sklářské generace.“

Stanislav Libenský Award je v mnoha ohledech unikátní událostí. Pro studenty je impulsem k setkávání a vzájemné inspiraci, příležitostí porovnávat různé přístupy, způsoby práce a především prezentovat svou tvorbu mezinárodnímu publiku, šancí úspěšně odstartovat uměleckou kariéru. Veřejnosti nabízí možnost seznámit se na jednom místě s tvorbou nejmladší generace sklářských výtvarníků z celého světa a nahlédnou tak do budoucnosti oboru, který má v Čechách dlouhou tradici. Výstavu bude tradičně provázet řada atraktivních doprovodných akcí.

O vítězích bude rozhodovat porota ve složení: Alena Matějková (ČR) – sochařka, výtvarnice a návrhářka skla, Amy Schwartz (USA) – pedagožka a členka hlavního týmu Corning Museum of Glass, Ašot Haas (SK) – mladý úspěšný autor, jehož tvorba osciluje mezi designem, sochařstvím a sklářským výtvarnictvím, Krzysztof Kucharczyk (PL) – historik umění, producent a kurátor řady sklářských výstav, Reino Liefkes (UK) – vedoucí oddělení keramiky a skla ve Victoria & Albert Museum v Londýně. Odborným garantem je Mgr. Milan Hlaveš, Ph.D., vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového musea v Praze, které je partnerem výstavy.  Hlavní cenou je třítýdenní pobyt ve sklářské škole Pilchuck Glass School v USA.

Soutěž Stanislav Libenský Award je poctou významnému českému sklářskému výtvarníkovi. Díla Stanislava Libenského, vytvořená ve spolupráci s Jaroslavou Brychtovou, jsou vystavena v muzeích a galeriích po celém světě. Stanislav Libenský byl nejen uznávaným umělcem, ale také pedagogem, vyučoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze a vedl Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě, kde také trvale žil a tvořil.

Více informací na www.libenskyaward.com