Soutěž Aerokraťas vyhlašuje 11. ročník

17. červen 2014, 16:22
Soutěž Aerokraťas vyhlašuje 11. ročník

Piloti kina Aero vyhlašují již 11. ročník soutěže amatérských a studentských krátkých filmů AEROKRAŤAS 2014, která umožňuje amatérským a začínajícím tvůrcům zažít projekci svého filmu na velkém plátně před diváky a profesionální porotou a dostat se ve formě předfilmu také do pravidelného programu kina Aero před projekce celovečerních filmů. Uzávěrka pro přihlášení filmů je 30. září 2014. Finále a slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 6. listopadu 2014 přímo v kině Aero.

Soukromá projekce v Aeru jako odměna pro vítěze hlavní kategorie

Kromě prezentace filmu na plátně Aera během celého následujícího roku získá vítěz hlavní kategorie možnost pronajmout si zdarma na jeden večer sál Aera pro soukromou projekci. Jak kreativně se dá tato možnost využít, jsme viděli letos 9. dubna, kdy vítězka loňského Aerokraťasu uspořádala v Aeru se svými přáteli z řad studentů Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni animovaně-hudební show Do Prahy, kterou zpřístupnila i veřejnosti.

Pro vítěze všech kategorií budou připraveny také věcné ceny – balíčky volných vstupenek do kina Aero, tradiční filmovou sadu od kina Aero a obchodu Terryho ponožky.

Letos bez tématu, zato s povinnými rekvizitami

Jako každý rok přichází i letos Aerokraťas s několika novinkami a zlepšováky. Oproti předešlým ročníkům bude mít soutěžní kategorie „filmů na téma“ mnohem přesnější a kreativnější zadání a nepůjde tak docela o téma. Povinným prvkem v této kategorii bude letos použití zadané rekvizity (mrkev v rohlíku) a přítomnost konkrétní postavy (růžový králík). Dále musí v daném filmu zřetelně zaznít věta „kafe je kafe“.

Ostatní soutěžní kategorie jsou stejné jako v posledních letech. Tou hlavní je Krátký film na volné téma, jehož jediným omezením je celková stopáž, která nesmí přesáhnout 7 minut. Žánr, téma i formát jsou jen na autorech.

Po loňských kladných ohlasech čeká i tento rok tvůrce společná odpolední projekce všech krátkých filmů, které projdou předvýběrem pilotů až do finále, a to za přítomnosti odborné poroty i diváků z řad veřejnosti. Kromě přízně poroty, která bude rozhodovat o výsledku všech hlavních kategorií, tak budou soutěžní filmy bojovat také o sympatie diváků ve speciální kategorii. Složení odborné poroty bude oznámeno na podzim 2014. Za uplynulých 10 let soutěže filmy hodnotili takoví profesionálové jako producent Čestmír Kopecký, režisér Jan Hřebejk, spisovatel Miloš Urban, režisér Robert Sedláček, herečka Simona Babčáková a další.

Oficiální spot Aerokraťasu 2014