Současný slovenský film - Přehlídka nejúspěšnějších současných slovenských dokumentárních, hraných a animovaných filmů

18. září 2014, 11:40
Současný slovenský film - Přehlídka nejúspěšnějších současných slovenských dokumentárních, hraných  a animovaných filmů

Jak se žije na Slovensku? Jaké jsou sny, naděje a obavy lidí z různých generací, a jak je reflektují filmoví tvůrci? Výběr z filmové tvorby našich nejbližších východních sousedů představí od října v českých kinech už  druhý ročník projektu Současný slovenský film. V jeho rámci budou uvedeny tři celovečerní filmy – dva dokumentární a jeden hraný. Ty doplní kolekce krátkých animovaných filmů, které budou tvořit samostatný celovečerní program.

Přehlídka se koná pod záštitou Slovenského institutu v Praze. V kinech se objeví od 16. října 2014.

„Když jsme projekt loni poprvé přivedli k životu, báli jsme se, jestli ho při roční periodicitě budeme mít čím v dalších letech zaplnit, jestli vznikne dost kvalitních filmů. Ale i náš letošní výběr dokazuje, že se na Slovensku sice točí ve skromnějších poměrech, ale filmy jsou to neuvěřitelně dobré...,” říká ředitel Film Distribution Artcam Přemysl Martinek.

V TICHU 

(r. Zdeněk Jiráský)

Režisér Zdeněk Jiráský, jehož film Poupata před dvěma lety převálcoval ostatní české tituly v cestě k prestižnímu ocenění Český lev, dostal od slovenské produkce prostor natočit film inspirovaný osudy židovských hudebníků za druhé světové války. Díky jeho citlivosti pak nevznikl klasický dokument ani hraný film, ale filmový esej, který v náznacích a vizuálně silných obrazech ukazuje cestu několika protagonistů (v jedné z hlavních rolí se představí Judit Bárdos, která zazářila ve filmu Fair Play) z jejich klidných, předválečných tvořivých životů až k bezprecedentnímu utrpení, do kterého byli nedobrovolně uvrženi. 

V polovině 30. let byla v Mnichově vydána publikace Judentum und Musik s připojeným soupisem ABC židovských a neárijských hudebníků. Muzikanti a interpreti, jejichž jména byla v tomto seznamu otisknuta, měli být z rasových důvodů odstraněni z hudebního života. Hlavními postavami tohoto dramatu jsou baletka Alice Flachová, pianista, dirigent a všestranný hudebník Karol Elbert, skladatel, dirigent, hudební historik, klavírista a hudební ředitel drážďanské činohry Arthur Chitz, klavíristka Edith Kraus a vokální skupina Comedian Harmonists.

Film byl v premiéře uveden na festivalu v Karlových Varech a byl vybrán do soutěže Flash Forward  festivalu v korejském Pusanu, z něhož si Zdeněk Jiráský odnesl cenu už v roce 2012 za film Popata.

„V tichu je krásný film. Tedy tak krásný, jak jen krásný může být film o takovém utrpení.“

                                                                                                                                                             The Hollywood Reporter

Originální název: V tichu / Režie, scénář: Zdeněk Jiráský / Hrají: Judit Bárdos, Ján Čtvrtník, Kristína Svarinská, Ján Gallovič, Laco Hrušovský, Valéria Stašková, Dana Košická a další / Kamera: Michal Černý / Hudba: Martin Hasák / Střih: Hedvika Hansalová / Zvuk: Daniel Němec / Země:  Slovensko, ČR / Rok výroby: 2014 / Jazyk: slovensky / Přístupnost: od 12 let / Stopáž: 84 min.

FELVIDÉK – HORNÁ ZEM
(r. Vladislava Plančíková)

Emočně i vizuálně silný film kombinuje dokumentární postupy s animací, kterou podtrhuje hudba Jany Kirschner.

Autobiografický film, nominovaný na Cenu Pavla Kouteckého, je unikátní cestou zpět časem.

Režisérka Vladislava Plančíková hledá své kořeny a nemůže nenarazit na události spojené s druhou světovou válkou a slovensko-maďarské vztahy, které osudy její rodiny v minulém století formovaly. Osobní výpovědí o svém rodinném zázemí pomáhá autorka divákům pochopit osudovost a nadčasovost dávno vytěsněných událostí, které však stále rezonují v aktuální a tabuizované otázce slovensko-maďarských vztahů. Co neřeknou pamětníci a co neukáží archívní materiály, ilustruje autorka animovaným vyprávěním mimořádné kvality. Kromě osobní historie je film zároveň i obecnější úvahou o tom, co pro člověka znamená rodná zem a národní identita.

Českým koproducentem filmu je společnost Film & Sociologie, která stála za vznikem filmů jako Občan Havel, Olga a dalšími klíčovými dokumenty české porevoluční kinematografie.

Originální název: Felvidék – Horná zem / Režie, scénář, animace: Vladislava Plančíková / Kamera: Dušan Husár / Střih: Terézia Mikulášová, Zuzana Cséplő / Hudba: Jana Kirschner / Zvuk: Igor Baar / Země: Slovensko / Rok výroby: 2014 / Jazyk: slovensky a maďarsky / Přístupnost: přístupné / Stopáž: 75 min.

DĚTI

(r. Jaro Vojtek)
Děti jsou univerzální téma. Každý je něčí dítě, někdo má děti vlastní, všichni o nich mluvíme
a všichni se neustále pohybujeme v mantinelech, které nám nastavili naši rodiče.

Původně dokumentarista Jaro Vojtek natočil čtyři příběhy o dětech a rodičích. Ať už jde o otce vyrovnávajícího se  s nedostupným světem svého nemocného syna, mladého muže, který nezvládá odloučení od rodiny, chlapce žijícího  s necitlivým otčímem či zrazenou ženu, starající se o umírajícího otce, každá z postav musí najít cestu  ke svým nejbližším, každá z postav se musí vyrovnávat s tlakem často necitlivého okolí.

Součinnost odlišnosti i shody jejich příběhů, z nichž každý se odehrává v jiném ročním období, vytváří vrstevnatou mozaiku vztahů, ve kterých se odráží láska, naděje a nevyhnutelnost zásadních rozhodnutí. Vojtekova režie je mimořádně autentická a silná. Také výběr herců naprosto předčí cokoliv, co v posledních letech v česko-slovenské produkci vzniklo.

Režisér o filmu:
Tématem mého filmu jsou vztahy. Ty, které jsou nám dopředu předurčené, a nemůžeme je ze dne na den ukončit. Vztah mezi rodiči a dětmi, který ovlivňuje celý náš život, mě vždy zajímal. Protože je to vztah daný, narodíme se do něho a nic jiného než ho žít, prožívat, zažívat, starat nebo nestarat se
o něj nemůžeme. Zamýšlím se například nad vztahem nemocného chlapce, uzavřeného ve svém světě a jeho otce, který se mu navzdory snaze nedokáže přiblížit, anebo se snažím zachytit citlivý svět dítěte, který je surově narušen necitlivým výsměchem otčíma. Chtěl jsem hovořit o různých podobách vztahů, proto jsem zvolil čtyři příběhy, které spolu přináší jeden pocit – pocit identity. Ptám se, co nás formuje?
Jak se můžeme vymanit z předurčenosti těchto vztahů a najít osobní svobodu? A jsme toho vůbec schopni?

Originální název: Deti / Režie: Jaro Vojtek / Scénář: Marek Leščák / Hrají: Éva Bandor, János Gosztonyi, Vlado Zboroň, Roman Bubla, Martin Horváth, Richard Felix, Arnold Nagy, Pavel Zatloukal, Marie Ludvíková a další/ Kamera: Tomáš Stanek ASK / Střih: Maroš Šlapeta / Hudba: Michal Nejtek, titulní píseň: Jana Kirschner / Zvuk: Dušan Kozák / Země:  Slovensko, ČR / Rok výroby: 2014 / Jazyk: slovensky, maďarsky, romsky / Přístupnost:
od 12 let / Stopáž: 100 min.