Smola a Hrušky společně s Fast Food Orchestra nastavují v novém singlu zrcadlo česko-slovenské společnosti

28. leden 2016, 9:39
Smola a Hrušky společně s Fast Food Orchestra nastavují v novém singlu zrcadlo česko-slovenské společnosti

Slovenská reggae-punková kapela Smola a Hrušky vydává ve spolupráci se svými českými bratry Fast Food Orchestra nový singl a videoklip s názvem Utekám.

Kapely se v něm vyjadřují k ožehavému tématu uprchlíků, které jak v Česku tak na Slovensku rozděluje společnost. Poukazují na to, jak média a politici téma uprchlíků zneužívají, a manipulují s veřejným míněním podle toho, jak zrovna potřebují. „Vždy se najde vhodný způsob jak vyvolat u lidí nenávist“ říká frontman kapely Smola a Hrušky Spoko. Singl se tak připojuje k odkazu britské zpěvačky a raperky M.I.A. či americké kapely Imagine Dragons, kteří reflektují momentální společenskou situaci a poukazují na snahu obyčejných lidí opět získat svůj původní život.

Smola a Hrušky a Fast Food Orchestra spolupracují poněkolikáté. Na podzim 2014 jeli například společné turné ZEN. Společný singl však vydávají poprvé. Na motivu se však kapely shodly okamžitě; vždy se najde kontroverzní téma, které má zakrýt skutečné problémy a které na chvíli odvede pozornost od podstaty a smyslu našich životů.

Spoko/Smola a Hrušky

„Text skladby v sobě skrývá více významů a otázek. Je o rozhodnutí, zda zůstat pasivní či něco udělat pro své sny a svůj život. Jde o to, aby se člověk nezastavil a nežil jen z minulosti, protože jen tehdy se může posunout dále. V singlu se vyjadřujeme k celkové situaci v Česko-Slovensku a nemyslíme si, že za naše problémy můžou imigranti, tak jako ani v minulosti za ně nemohli Židé, gayové, jogíni či Romové. Vnímáme i to, že velká část naší generace z Východního Slovenska odkud pocházíme odešla za lepším životem do Čech, Británie, Rakouska, nebo Německa a je otázkou času, zda po volbách neodejdou ještě další lidé.“

Fido/Fast Food Orchestra

“Otázku, zda zůstat, nebo jít, si každý z nás v životě položil mnohokrát ať už šlo o vztah, práci, nebo jenom prostý fyzický stav setrvání v jednom bodu. Vesmír je v pohybu, Země se otáčí, voda teče, lidé i zvířata odjakživa migrují za potravou, za lepším životem. Není na tom nic neobvyklého. Pokud řece do cesty postavíme překážky, najde si cestu, vyleje se z břehu a ve slepých ramenech bude zatuchat. Hranice nejsou od toho, aby nás od sebe rozdělovaly, ale aby se posunovaly a překonávaly. Pohyb je to, co nás sune vpřed v každém ohledu. Je pochopitelné, že obyčejný člověk, který se v situaci nevyzná, má strach, ovšem je neomluvitelné, aby politici a média tento strach živili a využívali k posilování vlastních preferencí. Je na nás, jestli chceme setrvat v tomto stavu, nebo jít vpřed, poučeni chybami minulosti a společně hledat konstruktivní řešení hodné člověka roku 2016.”

Smola a Hrušky feat. Fast Food Orchestra - Utekám