Smetanova Litomyšl podporuje sbírku pro muzikanty na volné noze

15. duben 2020, 11:49
Smetanova Litomyšl podporuje sbírku pro muzikanty na volné noze

Současná situace těžce dopadá na celou oblast kultury, pořadatelé buď již museli své mnohdy dlouho a náročně připravované akce zrušit, nebo žijí v nejistotě a doufají, že alespoň v nějakém omezeném rozsahu budou moci svoji akci uspořádat.

Smetanova Litomyšl patří k největším kulturním akcím v naší republice a jako národní festival každoročně nabízí vystoupení nejvyššího počtu českých umělců. Na 62. ročníku, plánovaném na přelom letošního června a července, jich má vystoupit téměř tři a půl tisíce. 

Pokud by se festival uskutečnit nemohl, účinkující přijdou o své honoráře a nejhůře to dopadne na ty neorganizované, jímž nemůže pomoci státní nebo obecní zřizovatel. Pořadatelé Smetanovy Litomyšle si uvědomují nebezpečí, které umělcům na tzv. „volné noze“ hrozí, podporují proto sbírku, organizovanou Radkem Baborákem, Horn Festem Praha a akademií MenART (www.muzikantivolnanoha.cz/), a prohlašují, že pokud držitelé vstupenek za případné zrušené festivalové pořady nebudou požadovat náhradu, věnují část takto získaných prostředků nezávislým umělcům.   

Jan Pikna

ředitel Smetanovy Litomyšle, o.p.s.

Sbírka pro muzikanty na volné noze

Hudba je po celá staletí součástí tradic, je to něco, co lidi spojuje, ukazuje jim směr v dobách temných a baví je v dobách slávy a rozkvětu. Hudba tvoří národní kulturu. A ta se dědí z generace na generaci.

Bez aktivních muzikantů bychom o tento národní klenot s postupem času přišli. Že nejste zrovna milovníky vážné hudby? Ale co třeba takový film, seriál, reklamní znělka, rozhlas, počítačová hra?
Bez hudebního doprovodu by byl zážitek poloviční.

Organizátoři
Radek Baborák
Horn Fest Praha
MenART, akademie mentoringu uměleckého vzdělávání
Sbírka je organizována pod záštitou radní pro kulturu MHMP Hany Třeštíkové.

Komu pomůžete?
Hudebníkům, kteří nemají stálé zaměstnání a jsou tak závislí na příjmech z jednorázových akcí, společenských událostí a zahraničních turné. Lidem, kteří se díky opatřením vydaným v souvislosti se zamezením šíření COVID-19 dostali do vážných finančních problémů v důsledku zrušení jejich plánované koncertní a jiné umělecké činnosti bez náhrady ušlého zisku. Žádat o pomoc mohou umělci,
kteří se věnují hudbě na profesionální úrovni a mají odpovídající hudební vzdělání. V kritériích budou upřednostněni samoživitelé, živitelé rodin a aktivní hudebníci, kteří nemají stálý pracovní poměr větší než 0,5 úvazku. Příjmy z veřejných koncertů a produkcí pro ně představují zásadní část příjmů. V závislosti na výši vybraných prostředků bude možné jednorázově požádat o dvě úrovně podpory. Prostředky budou
rozdělovány z transparentního účtu s číslem: 2001790612/2010.