Skupina ČECHOMOR zahájí svoji koncertní sezónu v Číně

23. duben 2015, 9:31
Skupina ČECHOMOR zahájí svoji koncertní sezónu v Číně

Skupina Čechomor po tříměsíční koncertní pauze zahájí novou koncertní sezónu nezvykle v zahraničí. Nejdříve vystoupí jako jeden z hlavních hudebních hostů na Dnech ČR v Šanghaji a následně odehraje skupina další, tentokrát open-air koncert v nedalekém Hangzhou.

Oběma koncertům v Číně předcházely dva „zahřívací“ klubové koncerty v pražské Malostranské besedě, kde Čechomor vystupuje pravidelně již čtvrtým rokem. Na koncertech v Malostranské besedě se divákům také poprvé představil nový bubeník Čechomoru Lukáš Pavlík.

Čechomor nehraje v Číně poprvé. Už v roce 2010 si skupina odskočila na dva koncerty do Pekingu z krátkého turné po Mongolsku. Podruhé Čechomor hrál v Číně v roce 2011. Nejdříve na Českém dni u příležitosti mezinárodní výstavy EXPO 2011 v Šanghaji a následně na open-air koncertu přímo pod Velkou čínskou zdí.

Hraní pod Velkou čínskou zdí bylo pro mě a myslím, že i pro zbytek skupiny, naprosto magické. Koncert začal po setmění a během prvních tónů našich písniček se za námi Velká čínská zeď rozsvítila.Ještě větším překvapením však pro mě bylo to, že slova některých písniček si s námi mladí Číňané zpívali. Bylo to pro mě nepochopitelné až do momentu, kdy jsme se dozvěděli, že se jedná o studenty bohemistiky z Pekingu a na našich písničkách se učí našemu jazyku.“ říká Karel Holas, houslista a zpěvák skupiny Čechomor.

Ihned po návrtu z Číny se pro skupinu rozjíždí již tradiční Čechomor Kooperativa Tour 2015. Jako každým rokem se jedná o čtyři desítky koncertů nejen v divadlech a kulturních domech, ale i o větší letní open-air koncerty. Kromě koncertů v rámci Kooperativa Tour zahraje letos Čechomor v létě na všech osmi zastávkách festivalu České a moravské hrady a na několika dalších významných českých a slovenských hudebních festivalech.

Naši fanoušci si již zvykli, že pro ně na léto vždy připravíme nějaké zajímavé hudební překvapení. Všichni si jistě vzpomenou na dvě naše Vlak-tour, na společné koncerty s Joji Hirotou a japonskými bubeníky The Taiko Drummers či na naši spolupráci se Suzanne Vega“, říká zpěvák a kytarista František Černý. „Je těžké přijít s něčím opravdu novým, ale myslím, že pro letošek takovou novinku opravdu máme a moc se na to těšíme,“ dodává Černý.

Na koncertech v rámci Čechomor Kooperativa Tour bude Čechomor opět podporovat a propagovat činnost obecně prospěšné společnosti Pomocné tlapky, která se 14 let zabývá chovem, předvýchovou a výcvikem asistenčních psů. Vycvičené psy zdarma předává do dlouhodobého užívání tělesně postiženým. „Čechomor s o.p.s. Pomocné tlapky spolupracuje nepřetržitě již devátým rokem. Cílem spojení Čechomoru a Pomocných tlapek je upozornit naše fanoušky na to, že kolem nás je pořád hodně hendikepovaných lidí, pro které je pomoc asistenčního psa velmi důležitá.“, říká Petr Tolar, artist manager skupiny Čechomor. Návštěvníci koncertů skupiny Čechomor mohou o.p.s. Pomocné tlapky podpořit buď zasláním DMS a nebo například nákupem triček nebo keramiky s postavičkami psů – muzikantů podle návrhu výtvarníka Pavla Beneše.