Skotští Young Fathers získali prestižní Mercury Prize, už za týdnen se představí v Roxy

6. listopad 2014, 11:46
Skotští Young Fathers získali prestižní Mercury Prize, už za týdnen se představí v Roxy

Prestižní britskou hudební cenu Mercury Prize si odneslo skotské hiphopové trio Young Fathers. Ti  vystoupí jako hlavní hvězdy klubové noci Spotlight již 12. listopadu v klubu Roxy.

S albem Dead porazili 11 dalších umělců včetně favorizované R&B zpěvačky FKA Twig, kapely Bombay Bicyle Club nebo Damona Albarna. Mezi nominovanými nechyběli ani GOGO Penguin, kteří zazářili na klubové noci  Spotlight minulý rok.  Porota složená z hudebníků, producentů a hudebních novinářů ocenila u Young Fathers především jejich „unikátní pohled na britskou hudbu, překypující nápady - silnými, nečekanými a uchvacujícími.“ Prestižní ocenění je spojené s finanční odměnou 20 tisíc liber.

Young Fathers tvoří dohromady tři rappeři z velmi odlišným zázemím: Alloysious Massaquoi je Liberijec, Kayus Bankole má rodiče z Nigérie, zatímco ‘G’ Hastings je čistokrevný Skot. S pozoruhodnou a originální kombinací hiphopu, ve které najdeme i prvky triphopu nebo grimu, se již pevně ukotvili na špici dění. Jejich debutové album Dead vzbudilo velký ohlas, který nyní posvětilo ocenění Mercury Prize.

Za necelé dva týdny vystoupí Young Fathers v Praze na klubové noci Spotlight v Roxy. Na jedné scéně se během večera vystřídají s   multiinstrumentalistou a producentem Taylorem McFerrinem, elektro-punkovou Xenií Rubinos, jež je díky svým svérázným písním považována jednou z nejzajímavějších amerických mladých umělkyň, či Britkou Lauren Holt aka LAW, velmi pozoruhodným objevem britské elektronické scény s výjimečným hlasovým fondem.

Klubová noc Spotlight je součástí hudebního festivalu Struny podzimu. Vstupenky v předprodeji za 390 Kč a se studentskou slevou za 250 Kč jsou v prodeji on-line na www.strunypodzimu.cz/program/spotlight/, v sítích Ticketpro a Perfect System a pokladně klubu Roxy. Na místě budou vstupenky za 450 Kč.