Sklo ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze se vydalo na putovní výstavy po Číně a Japonsku

31. červenec 2014, 10:30
Sklo ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze se vydalo na putovní výstavy po Číně a Japonsku

V rámci blížící se rekonstrukce připravilo Uměleckoprůmyslové museum v Praze dvě putovnívýstavy, které představí v Číně a v Japonsku během dvou let na osmi zastávkách historické, moderní i současné sklo.

První kolekce „MASTERPIECES FROM THE GLASS COLLECTION OF THE MUSEUM OF DECORATIVE ARTS IN PRAGUE (Mistrovská díla ze sbírky skla UPM v Praze)“ se již veřejnosti otevřela 20. července v Hunan Provincial Museu v čínské provincii Chanh Sha. Více než dvě stě předmětů evropské sklářské produce od antiky po meziválečné období bude ještě letos vystaveno v Inner Mongolia Museu v provincii Hohhot, v Beijing Art Museu v Pekingu a v r. 2015 pak v Henan Museu (Zheng Zhou) a v Lioning Provincial Museu v provincii Shenyang. K výstavě vznikl čínsko-anglický katalog editorky Heleny Brožkové. V pátek 1. srpna bude v prestižním Suntory Museum of Art v Tokiu zahájena výstava „THE RADIANCE OF STILLNESS AND MOTION: BOHEMIAN GLASS FROM THE COLLECTION OF THE MUSEUM OF DECORATIVE (Záře ticha a pohybu: české sklo ze sbírky UPM v Praze)“. Kolekce obsahuje 170 předmětů sklářského umění z více než 600 leté historie české sklářské produkce od středověku do současnosti. K výstavě je vychází japonsko-anglický katalog editora Jana Schöttnera. Putovní výstava v Tokyu bude přístupná do konce září 2014 a bude reprízována Aichi Prefectural Ceramic Museu a Kobe City Museu v příštím roce.

Zásadní snahou Uměleckoprůmyslového musea v Praze je i po dobu rekonstrukce zpřístupnit sbírky v zahraničí i doma. V Praze proto v listopadu 2013 otevřelo v Obecním domě expozici Secese/ Vitální umění 1900, která potrvá do konce r. 2015. V květnu t.r. byl zpřístupněn
unikátní soubor skla evropské i české provenience v počtu kolem 1100 položek na zámku Světlá nad Sázavou. Jde o o nejrozsáhlejší prezentaci této sbírky mimo hlavní budovu. Zároveň díky úzké spolupráci s Národním památkovým ústavem mohou návštěvníci zámku
Vranov nad Dyjí zhlédnout od června 2014 expozici Evropská kamenina ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze, opět nejrozsáhlejší zápůjčku mimo hlavní budovu. Uměleckoprůmyslové museum v Praze bude ve snaze zpřístupňovat své sbírky i v době rekonstrukce v českých i zahraničních lokalitách nadále pokračovat. V současnosti jedná o putovní výstavě reprezentativních exponátů po Spojených státech, která by se měla uskutečnit v l. 2016-2018.

pokud chcete jít do kina, tak zkuste třeba Cinestar Ostrava