Sezóna v Novém zámku nekončí

22. srpen 2014, 12:35
Sezóna v Novém zámku nekončí

Nový zámek se poprvé letos zapojí do celonárodní akce Hradozámecká noc. Zveme Vás na poslední prázdninovou sobotu 30. srpna 2014 do Nového zámku, kde jsme pro Vás připravili speciální večerní prohlídky s názvem Láska v biedermeieru.
Spoluúčinkuje šermířská skupina Balestra z Letohradu, která Vás tentokrát překvapí jinak než nabroušenými kordy a Spolek historických tanců z Hradce Králové.
Prohlídky se konají každou hodinu od 18 do 23 hodin. Prohlídku ve 23 hodin provede pan František Kinský osobně. Vstupné je 150 Kč a 80 Kč. Doporučujeme provést rezervaci míst na [email protected] nebo na telefonu 734 709 023

Galerie Kinský nabízí od konce srpna do konce října další výstavu prací významných českých výtvarníků. Její kurátorka Lucie Šiklová o ní napsala: „Společná výstava Morality Pavla Brázdy, Věry Novákové, Michala Tomka a Romana Trabury rozšiřuje slovníkovou charakteristiku, odkazující výraz moralita především k středověké literatuře, na současnou výtvarnou scénu. Instalace v Galerii Kinský rozehrává dialog mezi zámeckým prostředím s dobovými obrázky bitev, slavnostních defilé a portrétů a obrazy a objekty čtyřech současných umělců. Všechny čtyři umělce spojuje kromě některých formálních a námětových průsečíků odvaha jít vlastní uměleckou cestou bez ohledů na jakýkoli diktát z venku. Jejich díla, vybraná pro expozici spojuje princip morality. Obdobně jako tento útvar fungují na mimočasovém principu a prvcích ironie a komična. Jsou nositeli morálního apelu a zároveň vyzývají diváka k dialogu a reflexi tohoto světa a sebe v něm“. Nechte se tedy vyzvat k dialogu a přijďte posoudit, zdali se záměr vystavovatelů povedl.

První zářijová sobota patří dalšímu ročníku Swingového festivalu na zámku. Letošní, již čtvrtý ročník bude věnován panu Antonínu Urbanovi, který byl zakladatelem a hlavním dramaturgem této akce, ale bohužel před nedávnem zemřel.  Program letošního festivalu, který pro Vás stačil s naší pomocí připravit, na Vás čeká v sobotu 6. září 2014 od 13 hodin v areálu parku Nového zámku. Uslyšíte swingové standardy v podání Pružných těl, vlastní skladby v nenapodobitelném provedení vám zahrají Nadoraz z Hradce Králové a skladby třicátých a čtyřicátých let zaswinguje náchodský Swing Sextet. Hudební zážitky vám doplní umělecké plastiky z kameniny, patchwork i výrobky z chráněných dílen Kopeček. V průběhu festivalu můžete také navštívit výstavu Morality, která bude otevřena v Galerii Kinský.
Jako každoročně se o Vaše pohodlí postará tým zkušených pořadatelů. Zábavné hry pro děti připraví Občanské sdružení  O.S.T.R.O.V. a  občerstvení zajistí Toniova zámecká kavárna.

O týden později, v sobotu 13. září zveme do areálu zámku všechny příznivce automobilů s dvoutaktními motory. Od 16 hodin si zde můžete prohlédnout vozy, které se účastní 7. ročníku mezinárodního srazu majitelů vozů Wartburg a pokud počasí dovolí, zažijete také seskok parašutistů přímo do zeleně parku. Kdo si chce tato již historická vozidla užít v pohybu, může si je prohlédnout při spanilé jízdě z Častolovic do Kostelce nad Orlicí v době od 15:50 do 16:00 hodin.

Zámek je otevřen po celé září denně kromě pondělí, v říjnu o víkendech od 9 do 17 hodin. Do konce zámecké sezóny je také otevřena Toniova zámecká kavárna, která na rozdíl od zámku má i v říjnu otevřeno denně kromě pondělí. Více informací o akcích a otevírací době v zámeckém areálu najdete na www.zamekkostelecno.cz