Série koncertů JAZZ ON – 2014

26. září 2014, 10:00
Série koncertů JAZZ ON – 2014

Brněnský klub Alterna i nadále udržuje tradici podzimních nedělních jazzových koncertů sérií Jazz On 2014. I letos pokračujeme v nastoleném trendu posledních několika let a snažíme se vám přinášet to nejlepší nejen ze současné jazzové scény, ale i evropské a světové. To vše v pohodovém klubovém prostředí.

Letošní ročník je svou skladbou opravdu rozmanitý. Největší událostí bude hned první, zahajovací koncert v úterý 30.9., na kterém se představí trio světové extra třídy: Brian Blade, Scott Colley a Benjamin Koppel. Těžko vyzdvihnout jeden z mnoha projektů, na kterých se aktivně podíleli… musíme ale zmínit alespoň Herbieho Hancocka, Wayna Shortera, Boba Dylana... Samotný Brian Blade se brněnskému publiku představil před dvěma lety na Jazzfestu se svým projektem Mama Rosa. Scott Colley v Brně vystupoval s Johnem Scofieldem, no a Benjamin Koppel zase spolupracoval například s legendárním kontrabasistou českého původu Miroslavem Vitoušem.

Druhou významnou událostí bude vystoupení mladé americké saxofonistky a zpěvačky Grace Kelly se svým kvintetem v neděli 16. listopadu. Tato mladá, pohledná slečna už jako teenager vydala vlastní CD a pod vedením svého učitele Lee Konitze se z ní stala opravdová altsaxofonová „Rising Star“. I proto si ji přibraly ke spolupráci takové jazzové osobnosti jako Wynton Marsalis nebo jazz stars Jamie Cullum či Dianne Reeves. Mimochodem, Grace Kelly byla přizvána k vystoupení s Lincoln Center Orchestra na slavnostním koncertě v rámci inaugurace prezidenta Baracka Obamy.

Ovšem i další koncerty budou rozhodně nadprůměrné a současné. Slovenský bubeník Majo Ševčík si přizval polské přátele v čele s pianistou Piotrem Wylezolem, aby vytvořili klasické pianové jazzové trio, The Trio. Ve stejném nástrojovém obsazení se již tradičně představí Trio Roberta Balzara. Připomínáme, že s Jirkou Levíčkem za pianem. Velkou saxofonovou bitvu pak můžeme očekávat 19. října, kdy se „utká“ Ondřej Štveráček s Osianem Robertsem za doprovodu skvělých hudebníků. Inner Spaces, držitelé žánrového Anděla za rok 2012, přinesou neotřelý jazz pohledem mladé generace. Freejazové nálady budou tryskat ze spojení brněnských a norských hudebníků, které bude reprezentovat Didrik Ingvaldsen a Dag Magnus. Klidné a jemné písně pak přijdou se zpěvačkou a klavíristkou Šárkou Adámkovou a její kapelou Sarah & Adams. Naopak divokou, energií nabitou show můžeme očekávat z vystoupení česko-slovenské mladé kapely Carpet Cabinet. Spíše jako bonus jsme se do této jazzové série rozhodli zařadit vystoupení známého brněnského bubeníka Pavla Fajta a zpěvačky a klavíristky Oony Kastner. Nejedná se o klasický jazz, ale věříme, že melodické bicí Pavla Fajta a charismatický zpěv za doprovodu piana by mohl zaujmout i naše jazzové publikum. Celou sérii pak ukončí v neděli 7.prosince brněnská kapela Tres Quatros Kvintet, která zde pokřtí své první album natočené v rámci vítězství v soutěži Mladí ladí jazz 2013.

Na celou sérii je opět možno zakoupit permanentní vstupenky v ceně 480,- Kč. Na koncerty 30.9. a 16.11. se bohužel permanentka nevztahuje, jejím držitelům můžeme poskytnout alespoň slevu ve výši 40,- Kč, pokud by se rozhodli vstupenku na tyto koncerty zakoupit. Cenu permanentky i vstupenek jsme bohužel museli trošku zvýšit, kvalita má ale opravdu svou cenu.