Sedm významných umělců, sedm výjimečných medailí. To vše pro záchranu kostela sv. Anny

11. prosinec 2014, 14:49
Sedm významných umělců, sedm výjimečných medailí. To vše pro záchranu kostela sv. Anny

Nadace VIZE 97 a Česká mincovna v nejbližších dnech představí novou kolekci pamětních medailí. Výjimečnost této kolekce spočívá v jejích autorech. Všichni měli blízko k Václavu Havlovi a všichni se spojili, aby vyplnili přání prvního českého prezidenta, jímž byla záchrana kostela sv. Anny.

Je známo, že Václavu Havlovi unikátní prostory kostela sv. Anny přirostly k srdci a již od roku 1999 se intenzivně podílel na jeho pronájmu pro Nadaci VIZE 97 a následně se s péčí a zájmem věnoval samotné rekonstrukci. Do obnovy kostela za dobu svého působení Nadace investovala přes 70 milionů korun i díky vysokému vkladu manželů Havlových.

V současnosti stojí Nadace VIZE 97 před úkolem zajistit kostelu novou střechu, která bude důkladně chránit původní krov ze 14. století, a především provést kompletní rekonstrukci vnějšího pláště, jenž je v současné době ve velmi špatném stavu.

„Právě na fasádu poputuje výtěžek z prodeje série sedmi pamětních medailí vydaných v průběhu následujících let. Je mi velkou ctí představit jejich autory, jimiž jsou Bořek Šípek, Olbram Zoubek, Jiří David, Kurt Gebauer, Aleš Lamr, David Černý a Jaroslav Róna,“ uvedl Vangelis Zingopis, ředitel Nadace VIZE 97.

„Je to skutečně velmi silná sestava a my jsme pyšní na to, že budeme moci dát světu unikátní pamětní medaile vytvořené umělci, kteří se věnují zcela jinému oboru, než je medailérství. O to zajímavější počiny vzniknou. Jen příprava první medaile Bořka Šípka nám zabrala půl roku,“ doplnil Radek Šulta, ředitel České mincovny.

Slavnostní odhalení této medaile za účasti Bořka Šípka proběhne symbolicky v den třetího výročí úmrtí Václava Havla, a to 18. 12. 2014. Přímo na prodejně ČM bude v tento den od 14:00 pro veřejnost připravena i malá vernisáž jeho děl a zájemci budou mít také možnost se s tímto světoznámým umělcem osobně setkat.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceska-mincovna.cz.