Rychlá a chuťově bezkonkurenční příprava kávy doma či na cestách? Ano, je to možné a není to žádná věda!

21. listopad 2018, 10:47
Rychlá a chuťově bezkonkurenční příprava kávy doma či na cestách? Ano, je to možné a není to žádná věda!

Připravit si báječnou kávu a nemít zrovna po ruce přístroje za x tisíc… Leckdo vám bude tvrdit, že to  není možné. Nenechte se, ale obalamutit. I ti nejlepší mistři baristé vědí, že to jde a je to víc než jednoduché.

Dát si dobrý šálek kávy nemusí být jen výsada výběrových podniků, s čistým svědomím lze říci, že to zvládne kdekdo a stran vybavení se nejen finančně nezruinuje, ale může si prvotřídní kávu dopřát prakticky kdekoliv.

Dripper – láska na první šálek

Miluje-li filtrovanou kávu, pak jistě znáte dnes již legendární dripper, s kterým připravíte kávu dokonalé chuti a to navíc velmi jednoduše. Pokud ho ještě neznáte a s přípravou filtrované kávy teprve začínáte, tak i pro Vás je tento produkt jednou z možností jak začít. Není to žádná věda, dripper postavíte na hrnek, vložíte do něj papírový filtr, přidáte odměřené množství kvalitní kávy a zalejete horkou vodou. Jedničkou mezi drippery je kvalitní japonský Dripper Hario V60 a pro své plastové provedení není problém si ho brát i na cesty. Ač plastový, tak samozřejmě zdravotně nezávadný a pochopitelně bez jakéhokoliv vlivu na výslednou chuť. A chuť, tu bude mít vaše káva pro přefiltrování mnohem lahodnější…

kafe_01

French press – zvládne i nepolíbený začátečník

Ač vám možná název na první dobrou nic neříká, jakmile ho spatříte, tak hned víte, co to je a velmi intuitivně vám dojde, jak jednoduše se ovládá. Celý proces je stejně rychlý jako kdybyste kávu jen přelili horkou vodou, ale v tomto případě ji ještě přefiltrujete stlačením. Jde o přípravu lahodné kávy i pro úplné začátečníky, tento jednoduchý trik přefiltrování kávy vás zbaví nejen nežádoucí sedliny, ale vaší kávě dodá i novou chuť. Nemusíte se bát ani skleněné nádoby, která je velmi náchylná k rozbití a zkusit můžete model French press Kitchen Craft Le'Xpress Poly, který je z odolného zdravotně nezávadného plastu, ale přesto je výsledkem vždy výborná filtrovaná káva.

kafe_02

Aeropress – kombinace french pressu a dripperu

Neznáte-li ještě tento přístroj, pak možná budete mírně v šoku, jak skvělá je to věc a přitom tak jednoduchá. Příprava kávy s Aerobie AeroPress je také jednou z nejrychlejších a přesto výsledná chuť dokáže ohromit. Tento pomocník pro přípravu kávy je velmi mladý, světlo světa spatřil teprve v roce 2005, ale velmi brzy se stal celosvětově oblíbený, jak mezi domácími uživateli, tak mezi baristy. Už z názvu je patrné, že jde o presování neboli stlačování  a svoji roli tu hraje i vzduch. Je to přístroj, který kombinuje výhody french pressu a dripperu. Aeropress postavíte na šálek, přidáte kávu a vodu a zatlačte na píst. K extrakci dojde za pomoci vzduchové bubliny a velmi jemného filtru, což je právě kombinace vlastností french pressu (oproti němu káva a sedlina nezůstávají v jedné nádobě) a dripperu a pak už není žádná záhada, proč tak skvělou filtrovanou kávu dokážete připravit opravdu během minuty.

kafe_03