Richard Müller vydává HLASY 2, nové album slavnostně pokřtil slovenský prezident

19. září 2014, 16:39
Richard Müller vydává HLASY 2, nové album slavnostně pokřtil slovenský prezident

Historickou událost a ojedinělý projekt na česko-slovenské hudební scéně v sobě spojuje projekt HLASY zpěváka Richarda Müllera a vokální skupiny Fragile. Nové 3CD HLASY 2 je totiž výjimečné nejen svým zvukem, ale také kmotrem. Slavnostně ho pokřtil prezident Slovenské republiky Andrej Kiska. Novinka obsahuje čtyři hodiny hudby – live verzi z turné HLASY, dvouhodinové DVD se záznamem bratislavského koncertu a nové studiové album. Kromě nahrávky připravili Richard Müller a Fragile pro fanoušky i velkolepé podzimní turné, které zahrnuje 40 koncertů po celém Česku a Slovensku.

Unikátní projekt, který nemá na tuzemské hudební scéně obdoby – to jsou HLASY 2 oceňovaného zpěváka Richarda Müllera a skupiny Fragile. „Splnil jsem si další sen. Chtěl jsem natočit  trojCD a teď ho mám. Kromě dobrého obsahu má i jedinečnou formu a navíc jako kmotra slovenského prezidenta. Co víc jsem si mohl přát?!“ směje se legenda česko-slovenské pop music a vysvětluje, jak nápad oslovit hlavu státu vznikl. „Když přišla na řadu otázka, kdo HLASY 2 pokřtí, navrhl jsem pana prezidenta. Všichni jsme se tomu zasmáli jako dobrému vtipu, žádný ze slovenských prezidentů totiž nikdy nic podobného neudělal. O dva dny později přišla z prezidentské kanceláře kladná odpověď,“ vypráví Müller.

„Bylo mi velkou ctí, když mě Richard oslovil, zda bych se nestal kmotrem jeho nového alba. Jsme skoro stejný ročník a na jeho písničkách jsem vyrůstal. A protože jsem se chtěl své role zhostit zodpovědně, nové CD jsem už slyšel. Přestože času mám stále méně, na kvalitní hudbu si ho vždycky rád najdu,“ uvedl Andrej Kiska.

Chválou na konto třiapadesátiletého zpěváka nešetřil ani Jan Kraus, který slavnostním večerem v bratislavském hotelu Sheraton provázel. „Podobným akcím se vyhýbám, ale Richarda si vážím a jeho písně patří k mým oblíbeným. Rád jsem to pro něj udělal. Ostatně pokud jde o křty, mám to letos dost nabité. Nedávno jsem nedokázal ze stejných důvodů odmítnout Karla Gotta. Když tak o tom přemýšlím, mohl bych se tím živit profesionálně,“ vtipkoval populární moderátor.

Třídílný komplet obsahuje desku „Koncert“, která je vzpomínkou na předcházející velmi úspěšné turné. Na DVD najdou fanoušci záznam zachycující unikátní atmosféru vyprodaného bratislavského koncertu a na desce „HLASY 2“ je osm zpěvákových skladeb ve famózních úpravách „a cappella“ bez použití jediného nástroje. Fanoušci se tak mohou těšit na nové verze hitů „Rieka“, „Baroko“, „Nahý II“ či „Hluk“. „Výběr skladeb šel hladce, Richard má výjimečný repertoár. Další proces byl však značně náročný. Asi půl roku jsme se věnovali přípravě samotného aranžmá, následně jsme připravili materiály na nastudování, tedy noty a demo nahrávky pro kolegy. Když měl každý svůj part, následovaly společné zkoušky. Je to velmi příjemná a vzrušující práce,“ uvedl kapelník skupiny Fragile Braňo Kostka.

V žánru a cappella je proces nahrávání a mixáže obtížný jak technicky, tak časově. V první řadě to ovlivňuje fakt, že se každý hlas nahrává zvlášť. „V některých skladbách dosáhl počet stop až na číslo 150. To už je opravdu hodně. Ale chceme posluchačům nabídnout co nejlepší zvuk, ve kterém vynikne jedinečnost samotného lidského hlasu. To je totiž ten nejdokonalejší nástroj,“ dodal Kostka.

Česká část turné HLASY 2 startuje 30. října v Brně. Podrobnosti o jeho přípravách sledujte na https://www.facebook.com/richardmullerpage, informace o předprodejích na jednotlivé koncerty jsou na www.hlasy.sk

TURNÉ HLASY 2 - Česká část

30.10.        19:30        Brno                KC Semilasso
1.11.        19:30        Praha              Divadlo Hybernia
2.11.        19:00        Plzeň                Měšťanská beseda
3.11.        19:30        Kladno                   Dům kultury Kladno
4.11.        19:30        Děčín                Spol. dům Střelnice
6.11.        19:30        Ústí nad Labem        Dům kultury
7.11.       20:00        Jablonec nad Nisou    Eurocentrum
8.11.       19:00        České Budějovice       Dům kultury Vltava
10.11.        19:00        Olomouc            Kino Metropol
11.11.        19:30        Frýdek Místek        Kino Petra Bezruče
12.11.     19:00        Kunovice            Sportovní hala Kunovice

Zdroj foto: René Miko