Režisérka Linda Kallistová Jablonská přispěla dokumentem o bourání hotelu Praha do projektu My Street Films

22. srpen 2014, 11:07
Režisérka Linda Kallistová Jablonská přispěla dokumentem o bourání hotelu Praha do projektu My Street Films

Dokument Hotel Praha, ve kterém ze střechy svého domu a v jeho okolí zachytila režisérka Linda Kallistová Jablonská nejen samotné bourání, ale i reakce na zánik tohoto kontroverzního stejnojmenného hotelu komunistické strany, se stal dalším přírůstkem do projektu My Street Films.

Ten vyzývá širokou veřejnost k natočení krátkého snímku a “připnutí” na místo vzniku na speciální webové stránce www.mystreetfilms.cz se skutečnou mapou Prahy. Projekt odstartoval 20. května a v současné chvíli je na filmové mapě hlavního města umístěno 21 snímků, které mezi mnoha přihlášenými prošly přísným výběrem. “Zároveň víme o mnoho lidech, kteří nyní přes léto točí ve svých lokalitách, aby stihli deadline zaslání do 7. září,” říká Diana Tabakov z dokumentárního portálu DAFilms.cz, který původně britský nápad přenesl poprvé do zahraničí - z Londýna do Prahy. Dokument Lindy Kallistové Jablonské je ke zhlédnutí zde: http://www.mystreetfilms.cz/cs/video/hotel-praha.

Snímky zaslané do 7. září se dostanou do soutěže, jejíž výsledky budou vyhlášeny 22. září v kině Světozor. Vítěz získá možnost projekce a pozvání na festival Open City Docs Fest v Londýně v roce 2015, druhý v pořadí vyhrává projekci a pozvání na MFDF Ji.hlava 2014, a třetí pak zdarma kompletní práva k hudbě pro svůj budoucí nekomerční snímek z databáze hudebnibanka.cz, která současně nabídne pomoc s hudební dramaturgií. Všichni vítězové navíc získávají celoroční přístup do databáze 1000 dokumentárních filmů na portálu DAFilms.cz a dvě akreditace na MFDF Ji.hlava.

Původně londýnský projekt My Street Films u nás běží od 20. května a zapojit se do něj může každý bez ohledu na styl dokumentu, použitou technologii či filmařské vzdělání a dovednosti. “Například dokument nazvaný 2.0 polar, který byl natočen na jeden záběr, dokáže v jediné scéně mnohé vypovědět,” uvádí Diana Tabakov jeden z příkladů již umístěných snímků. Kromě hotových děl organizátoři z DAFilms.cz vybrali pět námětů, jejichž autoři je již konzultují se známými domácími dokumentaristy - Filipem Remundou (námět Řezáčovo náměstí), Ivo Bystřičanem (námět Veletržní), Vladimírem Turnerem (námět Poutače), Lindou Kallistovou Jablonskou (námět Schizofrenie) a Bohdanem Bláhovcem (námět Štěpána Psotky o rapperovi – Jak se dělá fakin mýtus). My Street Films také nabízí několik filmařských workshopů - nejbližší 31. srpna s Bárou Kopeckou (DK) o základech střihu.   

“Projekt My Street Films, podpořený Institutem plánování a rozvoje hl. města Prahy, se stal součástí kreativního partnerství Ladíme Prahu. Díky tomu jsme navázali spolupráci s mnoha dalšími pořadateli a organizacemi, které úzce spolupracují s komunitami v pražských čtvrtích, a daří se nám tak identifikovat témata, která jsou pro Pražany důležitá a která by měla být zfilmována,” uzavírá Diana Tabakov. Dokumenty z My Street Films budou také promítnuty během slavností Zažít město jinak 20. září, které po celé Praze zaštiťuje sdružení Auto*Mat s cílem oživit pražské ulice.

Více informací a přesná pravidla projektu najdou zájemci na www.mystreetfilms.cz.

My Street Films: Tvoje ulice. Tvůj film!

Znělka projektu režiséra Petra Hátleho:
http://mystreetfilms.cz/cs/video/zn%C4%9Blka-my-street-films