Režisér Sam Mendes si od nové bondovky odskočil do National Theatre London a nastudoval Krále Leara

10. leden 2014, 23:13
Režisér Sam Mendes si od nové bondovky odskočil do National Theatre London a  nastudoval Krále Leara

Program páté sezóny NT Live, cyklu přenosů divadelních her z Londýna do světových kin, obohatil další shakespearovský titul. Po Othellovi, Macbethovi a Coriolanovi 1. května 2014 v kinech promluví i Král Lear.

Titulní postavu stárnoucího monarchy, který chce rozdělit svou zemi mezi své dcery, si v režii oscarového Sama Mendese (Americká krása, Skyfall) zahraje uznávaný Simon Russell Beale, divákům NT Live známý už z představení Spolupracovníci a Timon Aténský. Přímý přenos vyprodané inscenace z největšího jeviště Olivier britského Národního divadla uvedou ve čtvrtek 1. května pražské kino Aero a brněnské kino Scala s českými a anglickými titulky. Předprodej vstupenek byl dnes spuštěn.

Mendes a Beale: spřízněné duše a milovníci Shakespeara
Britský herec Simon Russell Beale patří mezi velmi oceňované odborníky na shakespearovské postavy. Dvaapadesátiletý umělec označený deníkem Independent za „nejlepšího divadelního herce své generace" si na prknech britského Národního divadla zahrál nejen v loňském Timonu Aténském, kde ho viděli i diváci NT Live a za kterého získal cenu Evening Standard, ale i v Mnoho povyku pro nic a především v jeho vytouženém Hamletovi v roce 2000.
Mnoho shakespearovských rolí Beale vytvořil pod dohledem Sama Mendese, úspěšného divadelního a filmového režiséra, o němž sám herec mluví jako o své „profesní spřízněné duši". Poznali se v 90. letech v Royal Shakespeare Company. V Národním divadle se dvojice sešla na Othellovi, kde Beale ztvárnil Jaga, další jejich společný Shakespeare Večer tříkrálový byl v roce 2009 k vidění v Old Vicu a na Broadwayi v rámci anglo-amerického Bridge Project. Není divu, že nový Král Lear, kterého se Mendes nehodlal vzdát ani kvůli natáčení další bondovky, se rychle stal jednou z kulturních událostí roku 2014. Všechny dostupné lístky jsou v Británii už vyprodané, ačkoliv se hra začne uvádět až od 14. ledna.

Předprodej a rezervace

Předprodej a rezervace vstupenek probíhá na pokladnách jednotlivých kin. Cena vstupenky je od 250 Kč. Cena pro držitele British Council Card 210 Kč.

www.ntlive.cz