Režisér Ameriky Jan Foukal točí romanci v kulisách Brna s Martinem Kyšperským a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích

19. září 2019, 16:54
Režisér Ameriky Jan Foukal točí romanci v kulisách Brna  s Martinem Kyšperským a Eliškou Křenkovou v hlavních rolích

Režisér a muzikant Jan Foukal, tvůrce oceňovaného snímku Amerika a v hudebním světě známý pod pseudonymem Johannes Benz, právě natáčí filmovou romanci s názvem Marťanské lodě.

V hlavních rolích Foukalova prvního celovečerního hraného filmu diváci uvidí frontmana kapely Květy Martina Kyšperského a herečku Elišku Křenkovou. Velká část filmu vzniká v reálných lokacích Brna a jeho okolí. Finální část natáčení proběhne v lednu příštího roku v Norsku. Natáčet se bude v Oslu a v norských horách.

Martin a Eliška, hlavní hrdinové filmu Marťanské lodě, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na přednášku, kterou pořádá. Na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Vyrazí spolu do plaveckého bazénu, na výlet za město a setkávají se i v Norsku. Po návratů domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být. Je to jak z hollywoodské romance, jen v kulisách Brna. Z hlavy už ji nikdy nedostane.

„Když se ve vašem životě najednou na krátko ocitne někdo ohromující s neuchopitelnou energií, musíte se dvakrát ohlédnout, abyste zachytili křehkost a pomíjivost života. Lyrický příběh, jež staví spíše na emoci, která důmyslně opisuje kružnici vašeho vnitřního světa, nabízí pojem filmové romance, která je žánrem klasickým, krásným a opomíjeným,“ říká režisér Jan Foukal. Intimní vztah nahlížený jaksi zevnitř byl a je pro Foukala přitažlivou látkou už od natočení celovečerního autorského dokumentu Amerika. Ten zaznamenal úspěch na filmových festivalech, v roce 2015 byl uveden v soutěži dokumentů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Inspirací pro vznik tohoto filmu se stala kniha básní Marťanské lodě Aleny Černé a Martina E. Kyšperského. Sbírka básní zaujala producenty Silvii Michajlovou a Ondřeje Zimu ze společnosti Film Kolektiv natolik, že nechali podle námětu Martina Kyšperského vzniknout stejnojmennému scénáři k celovečernímu filmu. Scénář Marťanských lodí napsal Zdeněk Jecelín, spolupracoval na něm i režisér Jan Foukal. Kyšperský s Foukalem, oba dva zdatní hudebníci, se také podílí na hudbě k filmu spolu s hudebním skladatelem Albertem Romanuttim. Kameramanem je Jan Šuster, architektem Ondřej Lipenský a kostýmním výtvarníkem Ivan Stekla.

Filmaři právě točí na atraktivních místech v Brně, jako jsou Městské lázně v Zábrdovicích, funkcionalistický palác Typos, nově zrekonstruovaný palác Jalta, v Kabaretu Špaček, Kabinetu múz, Bajkazylu nebo v areálu brněnské Malé Ameriky u železničního nádraží. Ve filmu dále hrají Jan Strejcovský, Anita Krausová, Agáta Kryštůfková či Pavel Zatloukal a vystupuje v něm i brněnská písničkářka Nikola Mucha.

Producenty snímku Marťanské lodě jsou Silvie Michajlova a Ondřej Zima ze společnosti Film Kolektiv, kteří se podíleli například na filmech Kobry a užovky, Učitelka, Král Vánoc, Amundsen nebo Poslední aristokratka či na seriálech Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Trpaslík nebo Zkáza Dejvického divadla. Koproducentem filmu je norská společnost Storm Films. Film vzniká za finanční podpory Státního fondu kinematografie a Jihomoravského filmového nadačního fondu. Premiéra filmu je plánována na jaro 2021.