Relaxace a zábava v duchu ojedinělých tradic

30. duben 2016, 22:19
Relaxace a zábava v duchu ojedinělých tradic

Dodržování tradic a zvyků, které zde provázejí sváteční i všední dny, patří mezi důvody, proč rádi jezdíme na Východní Moravu.

Jednou z nejvíce očekávaných událostí v lázeňském městě Luhačovicích je Slavnost otevírání pramenů. Tradice se dodržuje, přestože provoz v lázních je prakticky celoroční. Po tři dny, od 6. do 8. května 2016,  se přenesete do lázeňské atmosféry z počátku minulého století. Lázně ožijí pestrými kroji a secesními kostýmy. Pořádá se jarmark farmářských a řemeslných výrobků, přehlídka historických automobilů a bicyklů, setkají se zde folklorní soubory. Vyvrcholením akce je nedělní krojovaný průvod k jednotlivým pramenům a jejich svěcení.

Nedaleko Luhačovic, v Kunovicích a Vlčnově, můžete být na konci května svědky další ojedinělé slavnosti – Slovácké jízdy králů. Ta nemá nikde na světě obdobu, od roku 2011 je součástí kulturního dědictví UNESCO. Hlavními účastníky slavnosti jsou král a jeho družina - mladí, svobodní muži, kteří na nádherně opentlených koních a v doprovodu krojovaného průvodu objíždějí celou obec a vyvolávají  prastaré vtipné verše na oslavu svého krále, ale také jako žádost k jeho obdarování.  V tomto roce si můžete užít Jízdu králů nejprve v Kunovicích (20. – 22. 5.) a týden poté ve Vlčnově (27. – 29. 5.).

www.vychodni-morava.cz