Rag'n'Bone Man přiveze na Colours of Ostrava (nejen) hity Human a Skin

20. prosinec 2018, 22:28
Rag'n'Bone Man přiveze na Colours of Ostrava (nejen) hity Human a Skin

Další hvězdou mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava 2019 se stane fascinující britský zpěvák Rag'n'Bone Man, kterého proslavily především hity Human a Skin. Trojnásobný držitel Brit Awards tak v Ostravě zažije tuzemskou festivalovou premiéru. K dalším potvrzeným jménům patří francouzská kapela Shaka Ponk, jejíž divoká vystoupení kombinují rock, elektroniku s výraznými projekcemi, kterým dominuje virtuální opice Mr. Goz. Jejich premiéra na Colours of Ostrava 2014 vyvolala obrovský ohlas a nadšení. 

“Hit Human zná z rádií asi každý. Kdo ale navíc zažil open-air koncerty Rag'n'Bone Mana například na festivalech v Roskilde nebo Lollapalooza, tak dosvědčí, že jde o strhující zážitek. Skvělý mohutný hlas i šlapající kapela,” zdůrazňuje Zlata Holušová. Vždycky když se zjeví podobný fascinující zpěvák, rozjíždí se závody ve srovnávání, a pokud jde o Roryho Grahama aka Rag'n'Bone Mana, dostal se po bok těch nejlepších: Adele, Joe Cockera, Johnnyho Cashe a poklonu mu vysekl Elton John: „I f**king love you, I think you’re brilliant.“ Na rukou má trojnásobný držitel Brit Awards vytetovaná slova blues a funky. Mít rukou víc přibyl by gospel, soul, hip hop, rock a pop. Možná i country. Vysoký vousáč z východního Sussexu si s touto nepravděpodobnou kombinací poradil s věrohodnou upřímností, odkoukanou, jak sám přiznává, od starých amerických bluesmanů, svých prvních velkých hudebních vzorů. Pak k nim přidal hip hopové střelce, a jakkoliv to k sobě moc nepasuje, svět beatů, rapu a blues se mu podařilo během uplynulých let pohodlně usadit vedle sebe. „Miluji příběhy, miluji Johnnyho Cashe a tradiční folkovou hudbu, stejně jako blues. Pro mě se překrývají. Jestliže chci, aby mi lidé věřili, co zpívám, pak musím píseň zpívat s přesvědčením. A k tomu jí musím věřit sám.“ Albem Wolves z roku 2014 zaujal. Masivní zájem na sebe přitáhl dvěma hity: písně Human a Skin svět doslova paralyzovaly emocionalitou a vášní, s jakou byly nazpívány. Album Human se pak ve Velké Británii stalo jedním z nejrychleji prodávaných mužských alb dekády.

Stylem nejsme žádní úzkostlivci a nikdo z nás ani pořádně neví, kam patříme. Nějaký směr? Nesmysl. Máme rádi elektroniku, punk, rock, metal, hip hop raga a hrneme to do lidí, jak nám řekne Mr. Goz, takže do té doby, než jim začnou krvácet uši,“ tvrdí zpěvák a grafik Frah z kapely Shaka Ponk. A jejich název? Jednoduchá odpověď: Shaka, jedno ze jmen Buddhy, a Ponk neboli indiánský kmen Ponků. Nebo jinak: shaka jako shake a ponk jako punk. Vítězové nejvyšší francouzské hudební ceny Victoires de la Musique a dvojnásobní držitelé MTV Europe Music Awards zůstávají francouzskou rockovou senzací i po vydání nového alba The Evol' – zkratkou pro Evolution, nebezpečně se prý blížící Evil, nicméně zejména anagramem pro Love, snad jediné spáse lidstva.

Osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července 2019 opět v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou The Cure, Florence + The Machine, Mogwai, Mariza, Xavier Rudd a Lewis Capaldi. Program na 20 scénách nabídne přes 350 programových bodů - vedle koncertů více než 120 zahraničních a domácích kapel také diskuse v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, dále divadla, workshopy, filmy, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava 2019 jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu na www.colours.cz a v sítích GoOut a Ticketportal. Cena 2 790 Kč platí na limitované množství 9 000 kusů.

Více informací na www.colours.cz. Aftermovie z Colours of Ostrava 2018: https://www.youtube.com/watch?v=SNxVJeCXMqI.