Radio Wave na podzim chystá tři výrazné podcastové série

12. červen 2019, 16:20
Radio Wave na podzim chystá tři výrazné podcastové série

Během podzimu nabídne stanice pro mladé Radio Wave tři různě zaměřené série, které bude možné poslouchat v denním vysílání i v podcastech.

Dokumentárně-reportážní série Po sametu připomeneme mladým posluchačům významné milníky v české historii po tzv. sametové revoluci. Časosběrný dokumentární cyklus Svatebky ukáže, jakou roli dnes v životě nevěst hrají svatební šaty a jaké emoce i postoje nesou. Moje terapie přiblíží příběhy lidí, kterým pomohla psychoterapie. Nastíní, jak probíhá a jak lze díky ní zvládnout nelehké životní situace.

“Když jsme vybírali náměty pro podzimní formáty, chtěli jsme, aby se nějakým způsobem dotýkaly opravdu mnoha mladých lidí. A to i těch, kteří se např. z různých důvodů nevdávají a nežení, kteří nezažili jako dospělí listopad 89 nebo nikdy nevyhledali pomoc psychoterapeuta. Do našich podzimních témat se zapojí i různé pořady Radia Wave a kromě hlavních epizod nabídneme i řadu doprovodných audio a multimediálních obsahů, díky nimž budou moci posluchači nahlédnout vybraná témata podrobněji,” říká šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Svatebky

Časosběrný dokumentární cyklus Svatebky ukáže od září 2019 osudy pěti různých žen a jejich svatebních šatů. Nevěsty byly vybrány z veřejného castingu loni v listopadu. Od té doby se redaktorka a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert s hrdinkami Svatebek pravidelně setkává a natáčí s nimi vše od prvních nápadů přes hledání těch pravých šatů, až po samotné svatební obřady: „Hledali jsme nevěsty ochotné otevřeně sdílet příběh svých šatů, které by byly z různých prostředí, z různých měst a sociálních bublin. Do hry vstupovaly také technické otázky, jako jasně rozeznatelné hlasy nevěst ve zvukovém záznamu a termíny svateb, které se nebudou překrývat.“ Po odvysílání série chce Radio Wave veřejně vystavit šaty, které hrdinky Svatebek na své svatby oblékly.

Po sametu

K výročí takzvané sametové revoluce připravilo Radio Wave dokumentárně-reportážní sérii Po sametu. Přiblíží polistopadové události posluchačům, kteří je nezažili nebo je vnímali dětskýma očima. Vybráno bylo deset zásadních milníků, které ovlivnily naši současnost. Série nabídne rozhovory s pamětníky, historiky, politiky i mladými osobnostmi. Prostřednictvím dobových záznamů přiblíží, jak lidé tuto dobu prožívali, a vrátí se na místa, kde události probíhaly. Cyklus Po sametu připomene, jak nastavily demokratický systém v Česku první svobodné volby, jakou roli sehrála v uspořádání společnosti kupónová privatizace, co změnil policejní zásah na Czechteku, televizní krize nebo protiromské pochody či jakou roli hrál pro českou společnost první polistopadový prezident Václav Havel. Sérií, která vzniká ve spolupráci s Ústavem pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, budou od září 2019 provázet redaktor Radia Wave Vítek Svoboda a moderátorka Českého rozhlasu Lucie Vopálenská.

Moje terapie

Skutečné příběhy lidí, kterým pomohla psychoterapie, nabídne série Moje terapie. Prostřednictvím šesti různých hrdinů a šesti různých terapeutů zrekapituluje, co k ní vedlo a co se díky ní v životech klientů změnilo. Moje terapie posluchačům ukáže, jak může odborná péče o duševní zdraví fungovat a jakou roli může sehrát v životech lidí s různými příběhy, různými diagnózami i bez nich. Série se bude věnovat tématu depresí, bipolární poruchy, posttraumatické poruchy, ale také únavy, samoty nebo toxických vztahů. Příběhy natáčí šest autorů audiodokumentů a posluchači si je budou moci poslechnout od listopadu 2019.

Nové série budou zveřejněny ve vysílání Radia Wave a na webu wave.cz.

Posluchači se mohou rovněž přihlásit k odběru jednotlivých podcastů na wave.cz/podcasty.