Původní nábytek se vrátil do vily Tugendhat

29. říjen 2015, 14:05
Původní nábytek se vrátil do vily Tugendhat

Tři kusy nábytku z původního vybavení se dnes vrátily do vily Tugendhat. Slavnostně jej odhalila brněnská zastupitelka Barbora Maťáková. Mobiliář, který prošel restaurováním, je ode dneška pro veřejnost vystaven jako část stálé expozice v technickém podlaží. Lidé však na jeho zhlédnutí čekat nemusejí – stačí vstupenka na zahradní okruh, jehož je expozice součástí a na který není nutné se předem rezervovat. Spolu s původním nábytkem uvidí i výstavu „Vitra Classics“, unikátní sbírku designového nábytku švýcarské značky Vitra. Ta ale potrvá jen do 6. prosince.

Do vily Tugendhat se dnes vrátila část její historie v podobě tří kusů originálního nábytku. Chaise longue (lehátko) a coffee table (stolek) od Ludwiga Miese van der Rohe a buffet (příborník) od jeho partnerky Lilly Reich jsou dodnes ikonami moderního designu. Lehátko s rubínově červeným sametem bylo jediným barevným akcentem obytné místnosti. Stolek ze skla a oceli stál vedle slavných křesel Barcelona a Tugendhat před známou onyxovou zdí. Příborník od Lilly Reich naplnil stejné ideje jako samotná vila: má nosné nohy podobně jako vila pilíře a je zhotoven ze skla, oceli a dřeva, tedy z materiálů typických pro celou stavbu.

Když rodina Tugendhatových emigrovala, nábytek zůstal v Brně a během války se ztratil. V 60. letech jej v okolních domech vypátral architekt Jan Dvořák, později přešel do depozitářů Moravské galerie. V roce 2008 byla kolekce prohlášena movitou kulturní památkou, a přestože ji dědicové Grety a Fritze Tugendhatových získali v restituci zpět, zůstala v Česku. Statutární město Brno nábytek od dědiců zakoupilo do sbírek Muzea města Brna v září 2014 za 275 tisíc Euro.

Originální mobiliář mezitím prošel nezbytným restaurováním, které zachovalo autenticitu a zastavilo degradaci materiálu. Nábytek je proto umístěn ve speciální vitríně se stálou kontrolou a úpravou vnitřního klimatu. Dílo Ludwiga Miese van der Rohe a jeho partnerky Lilly Reich se dnes řadí k ikonám světového designu 20. století. Nábytek navržený a vyrobený v období jejich spolupráce je cenný tím, že dokumentuje vývoj světového moderního nábytkářského designu, ale i svou autentičností.

V další části výstavy představuje švýcarská značka Vitra ikonické produkty špičkových designérů z celého světa. Návštěvníci uvidí desítku křesel a doplňků, které se staly klasikou a inspirovaly řadu dalších tvůrců. Vila Tugendhat se tím stává partnerským místem pražského Designbloku – mezinárodní přehlídky představující novinky světového i domácího designu.

Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnila vedoucí Kanceláře strategie města Marie Zezůlková i řada odborníků: historik architektury Vladimír Šlapeta nebo architekti Petr Pelčák, Ivan Wahla a Tomáš Rusín. Pro širokou veřejnost je expozice otevřená od 27. října 2015.

17.1.2024 – 7.4.2024, 23:59
První repríza putovní výstavy "ICONIC HOUSES. Ikony české avantgardy. Autenticita a stylová diverzita", připravené pro 7. mezinárodní... více