Půjčka? Hned

16. prosinec 2013, 11:27
Půjčka? Hned

Finské půjčky charakteristické svou extrémní rychlostí jsou přístupné téměř každému. Jejich specifika tvoří maximální výše částky, kterou lze získat a doba splatnosti. Obojí velmi nízké, nejvýše obdržíte 13.000, většinou 12.500 Kč a splatit je musíte do jednoho měsíce.

Peníze expresně

Dnes již mnoho finančních nebankovních společností nabízí online rychlé půjčky, které vám poskytnout dokonce za pár minut, není třeba čekat ani jeden den. Na internetovém portále si po jednoduché registraci zvolíte částku a také dobu splatnosti, která ovšem nikdy nepřesáhne 31 dnů. V dalším roce potvrdíte smluvní podmínky pouhým zaškrtnutím volného políčka. Všechny kroky jsou pečlivě popsány, aby se každý rychle zorientoval. Vaše totožnost se ověřuje pouze číslem občanského průkazu, smskou, případně jednou korunou, kterou zašlete na účet poskytovatele.

Účel? Sdělovat nemusíte

Využitím těchto služeb se tedy vyhnete obchůzkám a dlouhému čekání, ať už v bance nebo potom na samotnou půjčku. Také se může stát, že nesplňujete všechna kritéria, která bankovní instituce vyžadují. V tomto okamžiku se nabízí šance například u Kredito24, kde vaši bonitu nezkoumají až tak přísně. Automatizovaný, moderní systém za pár minut zpracuje vaši finanční situaci a okamžitě se dozvídáte, zda vám byla půjčka odsouhlasena. Některé firmy se nezastavují ani v registru dlužníků, výši příjmů hodnotí s benevolencí a účel půjčky se ocitá již zcela mimo hru.

Není to málo?

Možná si řeknete, taková malá částka, já bych potřeboval víc. Na to mám pro vás 3 odpovědi:

  • I menší částky se někdy hodí, zejména při nečekaných událostech, které sice neohrožují život, ale přesto akutně mění aktuální stav životního pohodlí, například když se vám rozbije lednička nebo pračka, nebo když do další výplaty zbývá sice pár dní, ale v peněžence nezbývá již nic. Češi po mini-úvěrech sahají také při nákupu dárků, výletů a dovolených. Ne vždy tedy potřebujeme 50 tisíc korun.
  • Ve Skandinávii, místě původu této služby, sloužila z počátku úplně jiným způsobem a sice pomáhala přestát rizikové období občanů s dostatečným, ale nepravidelně získávaným příjmem. Jednalo se o lidi placené provizním způsobem, tlumočníky apod. Právě proto malá částka a její okamžité vydání. 
  • V neposlední řadě je dobré připomenout, že půjčky by měly sloužit spíš jako krajní řešení. Někteří lidé si na ně ovšem zvykli jako na nějaký vedlejší zdroj příjmů, přičemž realita je samozřejmě spíše opačná. Prostředky budete muset vrátit a ještě k tomu navýšené o úrok. Ten je u online rychlo půjček upraven na jednorázový poplatek za službu a jako daň za rychlost velmi vysoký. Nechlácholte se myšlenkou, že vy se rozhodně nikdy nemůžete dostat do dluhových pastí.

Konsum vs. skromnost

Expresní půjčky oplývají jak klady, tak také zápory. Dostupné ihned a mnohým, ovšem za vysokou cenu a riziko, že se mi tento životní styl zalíbí. Kromě toho se na trhu vyskytuje také hromada nedůvěryhodných, podvodných společností, které se vás budou snažit bez jakýchkoli servítek oškubat, a vaše případně neštěstí jim bude zcela ukradené. Vymáhání pohledávek v těchto případech probíhá neprodleně a tvrdě. Hospodařte se svými financemi s rozumem. Konzum je možná král mainstreamu, ale držet se jej nemusíte.

Foto: birgitH / pixelio.de