První ročník festivalu filmů s romskou tematikou Čačikano v kině Světozor

18. srpen 2014, 9:15
První ročník festivalu filmů s romskou tematikou Čačikano v kině Světozor

Do pražského kina Světozor zavítá první ročník festivalu filmů s romskou tematikou Čačikano. Návštěvníky do své atmosféry vtáhne ve dnech 26.-27. září 2014.

Festival představí české premiéry i osvědčené klasiky a zejména Romy v jiném světle. „Chceme poukázat na bohatost romské kultury, ale především ji vytrhnout ze stereotypního vnímání společností,“ vysvětluje záměr festivalu výkonná ředitelka Alžběta Jílková. „I proto jsme pro první ročník zvolili slogan ...protože černobílá už je hodně retro. Pohráváme si tu s myšlenkou už dávno přežitého černobílého škatulkování. Chtěli bychom divákům vnuknout myšlenku, že i Romové mají své zájmy, sny a touhy, za kterými si jdou, a není třeba tak mezi nás stavět barevné filtry a dělat rozdíly.“

Cílem pořadatelů bylo vybrat filmy, které nebudou prvoplánově stavět do popředí romské problémy související s rasovou nesnášenlivostí a sociální integrací. Což se ukázalo téměř jako nadlidský výkon. „Návštěvníkům chceme ukázat Romy v každodenních situacích. Téma romské problematiky je ale téměř vždy nějakým způsobem v pozadí. Náš výběr filmů tak není čistým odstřihnutím se od těchto problematických otázek, zdůrazňuje ale, že Romové rozhodně neuvízli v černo-bílé díře," komentuje volbu programu programový ředitel Ondřej Moravec.

České premiéry i osvědčené klasiky s neotřelým pohledemČačikano v každé ze 4 sekcích uvede trojici snímků. Sekce Jiná káva nabídne filmy, které zobrazí Romy s jejich každodenními radostmi i starostmi. Ve filmu srbského režiséra Borise Mitiče Krásná Dyana (2003) přetvářejí Romové stará auta v originální motorová vozítka. Snímek District! (2004) nás zavede do maďarského pojetí městečka South Park.

„V české premiéře navíc v této sekci uvedeme i slovinský snímek Šanghaj, možná trochu naivní film, kde si hlavní hrdina v dobách bývalé Jugoslávie rozhodne založit vlastní romskou vesnici, musí si přiklonit na svou stranu i místní policisty apod. Romové tu jsou cílem, nikoliv terčem, a to je to, co nás na tomto filmu plného absurdního humoru nejvíce zaujalo," dodává Ondřej. Snímek Marka Naberšnika získal roku 2012 ocenění za nejlepší scénář na festivale v Montrealu a ve stejném roce se stal i hitem slovinských kin. Prostě trochu jiný kafe.

Sekce Sportem ku představí sérii dokumentů: Oči tygra (2011) nás pozvou do boxerského ringu, dokument Míčky a melouny (2013) pro změnu na tenisové kurty. Sekce vás seznámí s osobnostmi, o kterých jste možná ani nevěděli, že jsou romského původu a mají za sebou úspěšnou kariéru.

Pohled do neznáma, kterak hudba ovlivňuje nejen běžné životy, ale jak se přímo podílí na tvorbě lidské identity, vám nabídne sekce Hudba dělá člověka. Do ní vybrali organizátoři filmy, které různými optikami nahlíží na romské hudebníky. Někteří se vidí jako Karel Gott nebo Dara Rolins (Zvonky štěstí, 2012), jiní se vydávají za Elvise Presleyho (Viva Constanta!, 2007). I film rumunského režiséra Emese Amburuse Viva Constanta! uvede Čačikano v české kinopremiéře.

Poslední sekce nese název Opráski sromskyj historje, už svým pojmenováním odkazuje k tomu, že historii romského filmu je občas nasnadě brát s rezervou. Přesto se tu najdou díla, která zásadně ovlivnila obraz romství napříč Evropou. Na plátně budete moci zhlédnout Růžové sny (1976) Dušana Hanáka, Cikáni jdou do nebe (1975) Emila Loteanua a němou perličku Cikáni Karla Antona, která vznikla v roce 1921 na motivy jediného, stejnojmenného románu Karla Hynka Máchy. Triáda filmů ze Slovenska, Česka a Sovětského svazu ukazuje, jak byli Romové v kinematografii vyobrazováni před více než 40 lety. A to stojí za zhlédnutí.

A co dále?

Festival Čačikano nechce romskou kulturu přibližovat pouze snímky, jednotlivé projekce otevřou romisté nebo filmoví odborníci a hned v úvodu vybídnou k zamyšlení. Po celou dobu festivalu bude ve foyer kina k dispozici tradiční romská kuchyně, kterou si v běžné restauraci neobjednáte. Volné chvíle mezi projekcemi vyplní duo hudebníků. A co víc, v rámci festivalu proběhne ve spolupráci s FAMU i workshop pro mladé romské filmové nadšence.

Festival Čačikano pořádá Evropské centrum romské hudby v Praze o. s. za finanční podpory Nadačního fondu Avast, ve spolupráci s Národním filmovým archivem, kinem Světozor, Slovenským filmovým ústavem a s mnohými dalšími partnery. Akce podobného typu v České republice dosud neexistuje. „Vznik tradice festivalu filmů s romskou tematikou považujeme za klíčový pro navázaní mezikulturního dialogu a zmírnění projevů rasismu a diskriminace,“ uvádí Jiří Korman, ředitel sdružení a iniciátor festivalu. Už od samotného počátku vznikal festival pod oficiální záštitou Informačního centra OSN v Praze.

Ukázky premiérových filmů jsou k vidění v původním znění zde:
Šanghaj: https://www.youtube.com/watch?v=IPgx59tHUZk
Viva Constanta!: https://www.youtube.com/watch?v=nPGVlK6HNZM
Zůstaňte s námi a sledujte novinky:
www.facebook.cm/ffcacikano
www.cacikano.cz

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

O festivalu filmů s romskou tematikou Čačikano:

První ročník festivalu proběhne v kině Světozor ve dnech 26.-27. září 2014 a promítne celkem 12 snímků. Řadí se mezi ně filmy dokumentární, středometrážní, němé, celovečerní i hrané. Čačikano uvede i 2 české premiéry: dokument Viva Constanta! a hraný celovečerní film Šanghaj. A co vlastně Čačikano znamená? Název festivalu vychází s romštiny a znamená opravdový. Stejně jako Romové, které na plátně kina uvidíte.

O Evropském centru romské hudby v Praze, o.s.Centrum v roce 2011 založil romský hudebník, skladatel a pedagog Jiří Korman, jehož životním posláním je šíření romské kultury, zejména té hudební v evropské společnosti. Cílem sdružení je připomenout, že českou a romskou kulturu spojuje život ve společném prostoru. Na svém kontě má již taneční představení Lety 1942, divadelní inscenaci Cikánská rapsodie, scénický tvar na rozhraní autorské loutkové inscenace 4 měsíce Osla a monodrama Ekvipáž.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pro více informací, fotografie a akreditace kdykoli kontaktujte:
Alžběta Jílková
Executive and Marketing Director
[email protected]
+420 601 569 507