První hraný film tvůrce Tria z Belleville jde do kin!

20. březen 2014, 15:21
První hraný film tvůrce Tria z Belleville jde do kin!

Jako animátor získal tři nominace na Oscara. Loni si ale Sylvain Chomet konečně splnil svůj dětský sen a natočil film s živými herci. I tak je jeho novinka Attila Marcel vizuálně osobitým a kouzelným vyprávěním plným barev, hudby a tance, nostalgie, smutku, citu a taky neškodných halucinogenních drog.

Právě ty, přimíchané do čaje svéráznou sousedkou madame Proustovou, pomůžou odemknout vzpomínky na dětství němého pianisty Paula. Mladíka, který ztratil rodiče a od t& eacute; doby žije podle pravidel svých rázných tetiček a pořád nemůže najít svůj vlastní život. Sám režisér svou melancholickou komedii oživenou muzikálovými výstupy vidí jako film o psychoanalýze chválící „drogy, buddhismus a ukulele“. V českých kinech si ji můžete užívat od 27. února.
„Objevil jsem kouzlo dialogu, od kterého jsem se odklonil tehdy, když jsem opustil svět komiksu, a ještě jemnější kouzlo hereckého výkonu. Od animované postavičky nikdy nezískáte takový výkon jako od živého herce. Je úžasné, když můžete natáčet hercovy oči a v nich se naráz přímo před vámi cosi objeví!“ pochvaloval si zkušenost s hraným filmem padesátiletý Chomet.

Letošní domácí distribuční nabídku již stihla Asociace českých filmových klubů obohatit o působivý environmentální dokument Koyaanisqatsi. Obdivuhodné dílo Godfreyho Reggia z roku 1982 v lednu zahájilo nový ročník Projektu 100. Další kousek z kvarteta klasik, uchvacující Kubrickova 2001: Vesmírná odysea, se do kin dostane 27. března. Nedlouho předtím můžete svou filmovou duši nakrmit na Semináři duchovních filmů, které na víkend od 21. do 23. 3. chystá Kino Svět v Hodoníně. Na programu je Vyhoštění Andreje Zvjaginceva, vizuálně jedinečný Post tenebras lux nebo rumunské drama Na druh&ea cute; straně kopců Cristiana Mungia inspirované skutečným případem vymítání ďábla z jedné jeptišky. „Chceme ukázat bohatství náboženské inspirace a imaginace ve světové kinematografii, s důrazem na vybraná umělecká díla mimo hlavní proud," popsal program akce ředitel Domu kultury v Hodoníně Marcel Řimák.
V březnu navíc proběhne i další kolo festivalů Jeden svět zaměřeného na dokumenty o lidských právech (3. - 12. 3.) a Febiofestu (20. – 28. 3.). Místo za kamna proto zalezte do kina!