Přijďte objevit krásy nádherného koutu Železných hor

6. červenec 2020, 0:59
Přijďte objevit krásy nádherného koutu Železných hor

Zavítejte do Třemošnice, města, které je rájem pro pěší turistiku i cykloturistiku.

Rozhodně byste si neměli nechat ujít trasu, která do délky není náročná (6,5 km) a „ukáže“ vám něco z toho nejkrásnějšího, co v našem okolí můžete. 

Vaše putování začne na náměstí, kde můžete nechat auto, vydáte se po zelené turistické značce k Berlově vápence, což je muzeum vápenictví a rozhodně stojí za návštěvu. Od vápenky pokračujete přes Závratec do Lovětínské rokle. Je to malebné údolí vyhloubené Lovětínským potokem pod zříceninou hradu Lichnice. Na konci rokle už se před vámi objeví silueta zříceniny hradu Lichnice, ale určitě si ještě udělejte malou odbočku na Dívčí kámen. Místo opředené pověstmi o kruté panně Miladě.

Hrad Lichnice byl ve své době jeden z největších hradů ve Východních Čechách. Nyní už si můžeme jen představovat jeho mohutné zdi, nádvoří a všechny vstupní brány. Ale o to víc se můžeme kochat výhledem do kraje, a to nejen z hradeb ale i z nově postavené rozhledny.  Cestu z hradu nám ještě „zastoupí“ Žižkův dub. Pamětník největší slávy Lichnice, prý pamatuje 800 let.

A pak už to je z kopce kousek zpět na náměstí v Třemošnici. Kde můžete v otevírací době navštívit informační centrum, městskou galerii nebo výbornou cukrárnu.

A pokud do Třemošnice přijedete na kolech, tak si můžete vybrat jednu z osmi tras, která přes ni vede :).

www.tremosnice.cz