Přihlaste se do výzvy Kulturních jader BU2R a získejte podporu svého vysněného kulturního projektu!

8. prosinec 2015, 8:57
Přihlaste se do výzvy Kulturních jader BU2R a získejte podporu svého vysněného kulturního projektu!

„Zabydlete svoje město a oživte ulice,“ vyzývá Ondřej Kobza

Kavárník a kulturní aktivista Ondřej Kobza (Piána na ulici) ve spolupráci s platformou BU2R odstartoval v červenci letošního roku projekt Kulturní jádra BU2R. Během půl roku se iniciátorům ve spolupráci s místními organizátory podařilo otevřít multifunkční prostor BOX na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem, historickou budovu Vodárny v Kolíně a industriální klub SFINX v Českých Budějovicích. V současné době hledají Kulturní jádra BU2R nadšence, kteří by chtěli realizovat své nápady na oživení vlastního města a získat nejen finanční, ale i dramaturgickou a produkční podporu pro realizaci svého vysněného projektu.

Koho potřebují Kulturní jádra BU2R?

Hledáme ty, kteří chtějí poprvé provozovat vlastní bar, venkovní galerii, pořádat koncerty, site specific divadelní představení, sousedské slavnosti, oživit náplavku, náměstí, ulici, starou opuštěnou továrnu nebo zanedbaný park – zkrátka místo, které je fascinuje nebo naopak místo, kterému byste se doteď spíše vyhnuli,“ vyzývá Ondřej Kobza,zakladatel spolku Piána na ulici. On sám již dva roky rozmisťuje piana, šachy i Poesiomaty po českých městech a snaží se tak inspirovat a podněcovat ostatní k podobnému zabydlovaní a oživování veřejného prostoru. Ve spolupráci s platformou BU2R, která dlouhodobě podporuje projekty rozvíjející městskou kulturu, vznikl v letošním roce projekt Kulturní jádra BU2R, který se snaží pomoci aktivním lidem v regionech oživit jejich vlastní město.

Proč se přihlásit do výzvy?

Kulturní jádra nejsou klasická grantová výzva. Nehledají založené spolky a zkušené organizátory, ale ty, kteří jsou na samém začátku a potřebují pomoc s doladěním dramaturgie, podáváním záborů, vyřizováním na úřadech nebo hledáním dalšího zdroje financování. „Propojovat místní komunity a pomáhat vytvářet možnosti a podmínky pro uskutečnění svých snů ve vlastním městě, o to bychom se rádi společně s místními snažili. Sami už víme, na jaký úřad se obrátit, na co si dát pozor při provozování venkovního baru, jaký průšvih může nastat, když provozujete letní kino pod mostem a tak dále. Ty zkušenosti je dobré sdílet, ne každou peripetií si musíte na začátku projít znova, když už ji někdo před vámi zažil. A my se o své zkušenosti rádi podělíme,“ dodává Kobza.

Tým Pián na ulici také připravil přehledný manuál plný praktických rad, tipů a triků, zajímavých nápadů či případových studií, jak a kudy se pustit do zkulturňování svého města. Možnost přihlásit se do výzvy najdete na webových stránkách http://kulturnijadra.cz/jadra/prihlastese/.

Kulturní jádra BU2R zabydlela již tři města

V letošním roce se podařilo realizovat projekty hned ve třech městech.  V červenci byl na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem zahájen provoz nového prostoru nazvaného Box, který poskytl v průběhu letošního léta zázemí pro pořádání koncertů, letních filmových projekcí, přednášek, workshopů a dalších akcí.

Druhým Kulturním jádrem BU2R se stala kolínská vodárenská věž, která patří k dominantám města. V září byla po nákladné rekonstrukci slavnostně otevřena pro veřejnost a vodojem nyní slouží jako galerie a rozhledna, která nabízí jedinečný pohled na město i celý region.

Třetím realizovaným projektem bylo otevření českobudějovického kulturního klubu SFINX v areálu bývalé továrny na smaltované hrnce..SFINX má rozlohu 400 m2 poskytující spolu s rozlehlým nádvořím kapacitu pro více než 500 osob, čímž se stává hned za kulturními domy největší scénou v Českých Budějovicích.

Více informací o projektu na www.kulturnijadra.cz.