Premiéra projektu European Design Stories na designSUPERMARKET 2015

8. prosinec 2015, 7:59
Premiéra projektu European Design Stories na designSUPERMARKET 2015

designSUPERMARKET 2015 se bude konat od 10. do 13. 12. 2015 v Kafkově domě u Staroměstského náměstí.

Festival designSUPERMARKET přináší každoročně vedle nákupů a předvánoční atmosféry také odborné přednášky a výstavy designu. Letos exkluzivně představí kurátorský projekt European Design Stories, který prostřednictvím cest po Evropě dokumentuje příběhy vybraných osobností a projektů z oblasti současného designu. První ze série prezentací a výstav mezinárodního projektu European Design Stories  proběhne ve čtvrtek 10. 12. v Kafkově domě během  designSUPERMARKETu. Návštěvníci se tak mohou těšit na projekci videí s komentářem a na výstavu, která jim umožní proniknout do tvůrčího procesu dokumentárních expedic. Hosty prezentace budou italští designéři Domenico Rocca a Giorgia Zanellato. Na vzniku projektu European Design Stories se podílí přímo tým festivalu designSUPERMARKET ve spolupráci s kreativní skupinou OKOLO.

„Mezinárodní projekt European Design Stories nám dává skvělou možnost na vlastní kůži objevovat a originálně dokumentovat mnohovrstevnatý a rozmanitý evropský design. Prostřednictvím rozhovorů, esejí, filmů, fotografií i výstav se snažíme tuto rozmanitost inteligentně pojmenovat a srozumitelně představit čtenářům a divákům,“ vysvětluje Adam Štěch, hlavní kurátor projektu.

Výstava Work in Progress na designSUPERMARKETu přiblíží zážitky z cest za designem, které tvůrčí tým podnikl během roku 2015. Fotografie, videa, postřehy i artefakty od osobností, s nimiž se autoři setkali, nebo z míst, která navštívili. To vše představí design v procesu svého vzniku, v různých způsobech myšlení a v rozmanitých kontextech. Výstava Work in Progress poodhaluje zákulisí práce kreativního týmu a zároveň připomíná, že design nejsou pouze hotové produkty, ale především silné příběhy, znalosti a souvislosti, které za nimi stojí.

PŘEDNÁŠKA EUROPEAN DESIGN STORIES / čtvrtek 10. 12. v 19:00 / Design Stage Kafkův dům / představení projektu a přednášky zahraničních hostů / prezentace proběhne v angličtině / moderuje Adam Štěch

VÝSTAVAWORK IN PROGRESS / 10. 12. - 13. 12. / designSUPERMARKET Kafkův dům

Další z výstav a projekcí European Design Stories proběhne  v příštím roce na prestižních zahraničních událostech, včetně dubnového Milano Design Week 2016, během kterého tým pokřtí chystanou exkluzivní dvojknihu: vizuální deník z cest a sborník esejí od předních evropských osobností designu na aktuální témata v různých oblastech Evropy.

Všechny příběhy  European Design Stories bude možné zhlédnout na  webové stránce  www.europeandesignstories.com, a  na sociálních médiích: Facebook (https://www.facebook.com/europeandesignstories), Vimeo (https://vimeo.com/europeandesignstories ), YouTube, Instagram (https://www.instagram.com/european_design_stories).

Kreativní tým European Design Stories:
Adam Štěch, Jan Kloss, Matěj Činčera, Tomáš Souček, Jan Rybák, Darina Zavadilová

Projekt je podpořen programem Kreativní Evropa EU.

Otevírací doba

čtvrtek / 12 – 22 hodin
pátek / 12 –22 hodin
sobota / 10 –22 hodin
neděle / 10 –18 hodin

Vstupné

Festivalový pas včetně programové brožury / 4 dny  / 130 Kč

Děti do 12 let zdarma
Jednorázový vstup na večírek / 50 Kč

Festivalový pas platí po celé čtyři dny akce jako vstupenka do prodejních prostor, na přednášky, vernisáže, výstavy a večírky.
je podpořen programem Kreativní Evropa EU.