Premiéra Letních shakespearovských slavnosti 2018: Dobrý konec všechno spraví v režii Jana Antonína Pitínského

14. červen 2018, 23:24
Premiéra Letních shakespearovských slavnosti 2018: Dobrý konec všechno spraví v režii Jana Antonína Pitínského

Překvapivé uvedení méně známého shakespearovského titulu, 144 představení a 11 inscenací. To vše čeká diváky letošních Letních shakespearovských slavností, které se tradičně konají na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. Festival, jehož generálním partnerem je již devatenáctým rokem skupina PPF, začíná 26. června a potrvá do 7. září.

Když se Jan Antonín Pitínský potká s Williamem Shakespearem

Letošní premiéru DOBRÝ KONEC VŠECHNO SPRAVÍ režíruje Jan Antonín Pitínský. Zdá se to téměř neuvěřitelné, ale v kariéře legendy českého divadla jde teprve o druhou shakespearovskou inscenaci. „Proč mě Shakespeare míjel, když ho tak miluji? Prostě nevím… DOBRÝ KONEC VŠECHNO SPRAVÍ jsem si zvolil sám. Je to hra jemná, dokonce víc jemná než křehká, má v sobě zvláštní stesk a velmi zvláštní temperament, jenž je vyvolán střetem bezbožné (ale náboženské) války a silné prosté touhy, jež je hlubokou láskou,” popisuje Jan Antonín Pitínský svou práci pro Letní shakespearovské slavnosti, v rámci kterých poprvé režíruje pod širým nebem. „Tuto zkušenost zatím nemám a lákalo mě to jako malého chlapce. V srdci mám od dětství Pražský hrad a vše s ním spojené s jakousi něhou a zvláštní magií. Nemohl jsem odmítnout,” dodává.

Komedie DOBRÝ KONEC VŠECHNO SPRAVÍ je sice divácky méně známá, mezi Shakespearovými hrami má ale mimořádné postavení. Inscenace o neopětované lásce, v níž hraje důležitou roli tzv. postelový trik, je jedním z autorových loučení se žánrem komedie. „Tento titul neohlašuje jen konec shakespearovské komedie, ale i konec dobrých konců,” míní překladatel Martin Hilský.

Hvězdné obsazení novinky

V hlavní roli Heleny, která je kvůli nešťastné lásce k Bertramovi schopná udělat všechno, se představí jedna z nejtalentovanějších hereček současné mladé generace, Anna Fialová. „Stále hledám, v čem si jsme podobné a co všechno bych v Helenině situaci udělala jinak, jestli vůbec,” říká herečka o angažmá na Shakespearovských slavnostech. V dalších rolích se objeví zvučná jména českého divadla jako Ondřej Pavelka, Martin Siničák, Marie Durnová, Jan Vlasák, Martin Dejdar, Oldřich Vízner nebo David Novotný. „Co se týče obsazení, rozhodoval především můj určitý obdiv k hercům, někdy až bláznivá sympatie,” upřesňuje Jan Antonín Pitínský svůj výběr.

Vážně i nevážně

I další program Letních shakespearovských slavností rozhodně stojí za pozornost. Nebude chybět absolutní shakespearovská klasika, loňská premiéra HAMLET v hlavní roli s fenomenálním Jaroslavem Pleslem – slavná tragédie je de facto první anglickou detektivkou, protože je třeba vypátrat vraha Hamletova otce a podat o tom důkazy. Návštěvníci si mohou užít také MNOHO POVYKU PRO NIC, komedii plnou intrik a milostných zvratů v režii Jiřího Menzela. Diváckou přízeň si získal i VEČER TŘÍKRÁLOVÝ ANEB COKOLI CHCETE, svižná komedie, ve které pobaví Petr Stach, Nela Boudová, Monika Timková, Martin Pechlát, Václav Kopta či Milan Šteindler. Malé jubileum oslaví komedie VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou a Evou Režnarovou v hlavních rolích. Tento divácký hit Slavností uvádíme již desátou sezónu.

Letos naposledy mohou návštěvníci vidět dvě hojně navštěvovaná představení, SEN NOCI SVATOJÁNSKÉ a ROMEO A JULIE. Na scénách v Praze pak nebudou chybět dvě cizojazyčné perličky: anglicky hraná komedie MEASURE FOR MEASURE v podání Prague Shakespeare Company a bratislavská inscenace KOMÉDIA OMYLOV.

Praktické informace

Letní shakespearovské slavnosti se opět konají v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. V Praze se odehrají na dvou scénách. V Královské zahradě Pražského hradu před Míčovnou a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí.

Vstupenky na pražská představení je možné zakoupit na www.shakespeare.cz a v síti Ticketportal. Představení obvykle začínají ve 20:30.

Kompletní informace o letošním ročníku, včetně fotografií v tiskové kvalitě, naleznete na www.shakespeare.cz.

Partneři slavností

Generální partner: skupina PPF
Hlavní partneři: HOME CREDIT, CETIN
Partneři: STRABAG, HOFFMANN A ŽIŽÁK – OFICIÁLNÍ DEALER MERCEDES-BENZ, AGENTURA CZECHTOURISM, MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ, LAUNDRYLAND PRAHA, HOTEL BELVEDERE PRAHA, ERPET, URBANLUX – VÝHRADNÍ DISTRIBUTOR CROCS PRO ČR A SR
Hlavní mediální partneři: PRÁVO, RÁDIO IMPULS, PRIMA
Mediální partneři: GLANC, STORY, TÝDENÍK KVĚTY, ROCKZONE, NOVINKY.CZ, iPRIMA.CZ, SCENA.CZ